Асоциация на работодателите: мярката 60/40 стимулира безработицата

........................................................
07.08.2020 / 16:32

Според анализ на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) мерките на правителството 60/40 и 80/20 в подкрепа на бизнеса не трябва да продължават да се прилагат във вида, в който се прилагат сега.

Неприемливо е хората, които работят, да получават 100% от заплатите си, а хората, които не работят, също да получават 100% от заплатите си, казват експертите на БТПП. Според тях компенсациите за тези, които не са в състояние да работят поради настоящата ситуация, трябва да бъдат намалени, така че те могат да бъдат стимулирани да търсят работа и да се уверят, че има производство в страната. Ако предприемачите не бъдат стимулирани да се върнат към нормалните си дейности, въпреки трудните условия поради епидемията, безработицата в страната ще продължи да расте, казват експертите.

Според мярката 60/40 или 80/20 част от заплатите на работниците, които не са в състояние да работят поради коронавирусната криза, се покриват от държавата, а другата - от работодателите. Идеята е компаниите да могат да запазят персонала си въпреки кризата.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев