Балкански развития

Турция
07.08.2020 / 18:28

Турската лира спадна до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар от началото на коронавирусната криза. Сега 1 долар се обменя за 7,307 лири, което е спад под предишния рекорд от 7,26 лира през май.

Поевтиняването на лирата от началото на годината е с 19%, съобщава "Блумбърг". Турската централна банка обяви, че внимателно следи ситуацията и ще използва всички налични инструменти за смекчаване на колебанията.

Кризата на турската лира е резултат от високия процент на инфлация, отрицателния баланс на текущите плащания и правителствения натиск за евтин кредит за стимулиране на икономиката, която беше отслабена дори преди пандемията на коронавируса. Нарастващото напрежение между Турция и ЕС оказва влияние и върху лирата, твърдят анализатори, цитирани от "Блумбърг".

 

Гърция и Египет подписват споразумение за изключителна икономическа зона в Средиземноморието

Египет и Гърция подписаха споразумение за определяне на изключителна икономическа зона в източното Средиземноморие между двете страни, съобщава "Ройтерс".

След церемонията министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас заяви, че споразумението „е абсолютната противоположност на незаконния, нищожен и правно необоснован меморандум за разбирателство, подписан между Турция и Триполи. След подписването на това споразумение, несъществуващият турско-либийски меморандум е приключил там, където е принадлежал от самото начало: в кошчето. “

Турция заяви, че не признава споразумението, подписано между Гърция и Египет. Страната издаде предупреждение за военно-морски учения в близост до Анталия на 10 и 11 август.

 

Франция и Кипър влизат в нов етап на военното сътрудничество

Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Кипър и Франция, подписано на април 2017 г., влезе в сила на 1 август, пише кипърският „Либерал“.

Споразумението задълбочава сътрудничеството в енергийната и морската сигурност, при ранно предупреждение и управление на кризи, както и в борбата срещу тероризма и пиратството. На военно ниво споразумението предвижда сътрудничество в областта на въоръжението и технологиите за отбрана, съвместни военни учения и обучение за спасителни операции.

Франция подкрепи Кипър в спора с Турция за потенциални права върху находищата на природен газ в Източното Средиземноморие.

 

САЩ загрижени за демокрацията в Сърбия

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че САЩ са загрижени за текущите тенденции в Сърбия, предава БТА. Дипломатът добави, че това, което е имал предвид, са последните избори, протестите в различни градове и разследванията за финансирането на журналисти, неправителствени организации и лица. Матю Палмър цитира доклада на Freedom House, според който Сърбия е отпаднала от категорията на полуконсолидирана демокрация и в категорията на хибридния режим. Матю Палмър заяви, че последните избори в Сърбия не са дали много възможности за избор. Той добави, че „САЩ силно подкрепят европейската перспектива на Сърбия и нейното членство в блока. Но за да се случи това, Сърбия трябва да се квалифицира, т.е. да проведе демократични реформи. "

 

Румънските ресторантьори искат отварянето на хранителни заведения

Тогава оборотът на хотели, ресторанти и кафенета в Румъния е намален със 70% в сравнение с 2019. Повече от 40% от тях са спрели да работят поради пандемията, се казва в отворено писмо от сектора, адресирано до премиера Людовик Орбан, Ziare.com отчети. Предприемачите в сектора казват, че към тях се отнася несправедливо правителството в сравнение с другите индустрии и изразяват загриженост за пагубните последици от пандемията. Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Румъния казва, че преди пандемията те са имали годишен оборот от около 5 милиарда евро, като 400 000 души са заети в сектора, или 10% от всички хора, заети в частния сектор. Те не са щастливи, че Орбан отказва да обсъжда повторното отваряне на ресторантите, докато не се регистрира тенденция към намаляване на броя на новите случаи на Covid-19.

 

Зоран Заев да избере с коя албанска партия да се сформира коалиция

Лидерът на Социалдемократическия съюз в Северна Македония Зоран Заев заяви, че е сигурен, че ще сформира стабилно и успешно правителство с 4-годишен мандат. Заев заяви, че вярва в успеха на бъдещото правителство въз основа на резултатите от изборите, във факта, че няма проблеми между македонците и албанците в страната и че страната няма проблеми със своите съседи Гърция и България в региона. Той обяви, че ще избере с коя от двете водещи албански партии ще сформира коалиция, но това ще се извърши въз основа на споразумение за почистване на съдебната система и за търсене на собствеността и капитала на всяка една политик и чиновник. Зоран Заев също обеща да намали с 20% броя на министрите и администрацията, пише "Слободен Пекат".

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев