Повишен риск от пожари в 13 области

Гасене на пожар
10.08.2020 / 13:21

Големите пожари в общините Свиленград и Тополовград, обхванали обширни площи, вече са под контрол. Това съобщи в село Студена главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес ще се работи по овладяването на фронта на пожара между селата Маточина и Варник, които са на километър от турската граница. Ако до обед огънят не бъде спрян, ще се търси помощ от турска страна.

"От три страни пожарът е ограничен! Не е допуснат до населените места! Нямаме пострадали, нямаме загинали хора, нямаме нанесени тежки материални щети на селата. Последното направление - между Маточина и село Варник - пожарът се разпространява в югозападна посока, тоест в посока границата. Колегите от Турция са предупредени и ако не успеем до обяд да го ограничим в тази посока и те ще се включат на тяхна територия".

На място остават 20 екипа, които ще следят обстановката и ще реагират, ако възникнат нови огнища.

Над 50 хиляди декара земеделски площи, треви и гори са изгорели до този момент в област Хасково, където все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград, каза Николов и благодари на всички, които помагат

„Благодаря на тези, които се включват - преди всичко Българската армия, доброволци и горски работници. Има едни много плитки дерета с отвесни стени. На практика, не само с автомобил не може да ги преминеш, а и пеша трудно се преминават. Това затруднява изключително нашите действия. И около обяд - ранния следобед, когато излезе вятър, а температурите са високи нещата стават доста по-сложни. В момента ситуацията е значително по-спокойна".

Шумен огънят също е овладян. Там са изгорели там близо 800 дка борова и широколистна гора, спасени са хиляда декара горски площи. Няма засегнати обитаеми къщи през вчерашния ден в цялата страна.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

На половин километър от турската граница хасковското село Маточина снощи беше спасено от огъня. Пламъците са били спрени на метри от населеното място. Вижда се, че е горяла борова гора, лозя и земеделски площи. На терен има много пожарни автомобили и верижни машини, предаде кореспондентът на БНР.

Източник: CROSS
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев