Предстоящо в Европейският парламент

Европейски парламент
12.08.2020 / 16:14

В следващите месеци депутатите ще гласуват за дългосрочния бюджет на ЕС, нов закон за климата и ще продължат да обсъждат бъдещето на Европа.

 

Дългосрочен бюджет и план за възстановяване

През май Европейската комисия предложи план за икономически стимули в размер на 750 милиарда евро, който заедно с преработеното предложение за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. от 1,1 трилиона евро трябва да помогне за смекчаване на шока от пандемията на коронавирус и да проправи път към устойчиво бъдеще. Предложенията подлежат на преговори между Парламента и държавите-членки в Съвета.

 

Зелена сделка

През септември комисията по околна среда на Парламента ще гласува законодателството на ЕС за климата, предложено от Комисията през март, включително как ЕС може да постигне неутралитет на климата до 2050 г. Вероятно ще бъде гласувано от всички членове на ЕП по време на пленарна сесия през октомври.

 

Конференция за бъдещето на Европа

Конференцията за бъдещето на Европа е нова инициатива, която разглежда какви промени са необходими, за да се подготви по-добре ЕС за бъдещето. Конференцията трябваше да започне през май, но беше забавена поради пандемията Covid-19. В резолюция, приета през лятото, Парламентът подчерта, че конференцията трябва да започне „възможно най-скоро през есента 2020 г.“. Очаква се той да работи две години.

 

Преговори между ЕС и Великобритания

Продължават разговорите за постигане на споразумение за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. Съгласно настоящото споразумение за оттегляне има преходен период до края на декември 2020 г., така че целта на двете страни е да приключат преговорите преди края на годината. Всяко споразумение може да влезе в сила само ако е одобрено от Парламента.

 

Закон за цифровите услуги

Като част от Европейската цифрова стратегия, Комисията обяви, че ще представи пакет от Закона за цифровите услуги в края на 2020 г., който трябва да засили единния пазар на цифрови услуги. Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите, Комитетът за граждански свободи и Комитетът по правни въпроси публикуваха своите проекти на доклади. Очаква се комисиите да гласуват докладите си през септември.

 

Индустриална стратегия

През март 2020 г. Комисията представи Нова индустриална стратегия за Европа, за да гарантира, че европейският бизнес може да премине към неутралност на климата и цифрово бъдеще. Комисията за индустрията и научните изследвания на Парламента ще гласува своя доклад по въпроса през септември, докато се очаква всички членове на ЕП да гласуват за него два месеца след това.

 

Реформа на селскостопанската политика на ЕС

Последната фаза на преговорите за това как трябва да изглежда европейският селскостопански сектор след 2020 г. ще зависи от сделка от бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Той също така ще вземе предвид Европейската Зелена сделка.

 

миграция

Комисията трябва да представи нов пакт за убежище и миграция, след като бъде постигнато предварително споразумение за бюджета на ЕС от държавите-членки. Комитетът за граждански свободи на Парламента понастоящем работи по доклад за новите законови пътища за миграция на работна ръка към ЕС.

 

Права на пътници на железопътния транспорт

ЕС работи по нови правила за засилване на правата на пътниците в железопътния транспорт, включително по-високо обезщетение в случай на закъснения и повече помощ за хората с увреждания. Целта е това законодателно досие да бъде направено преди 2021 г., което Комисията предложи да бъде Европейската година на железопътния транспорт. След прекъсване, причинено от пандемията Covid-19, междуинституционалните преговори се възобновиха през юни.

 

Груповото финансиране

През март 2018 г. Комисията представи предложение за регламент относно доставчиците на услуги за краудфандинг, като част от своя план за действие на Fintech. Пазарът на ЕС за краудфандинг е слабо развит в сравнение с други големи световни икономики поради липса на общи правила в целия ЕС. Точно две години по-късно комисията по икономически и парични въпроси на Парламента постигна временно споразумение относно предложението със Съвета. Те все още ще трябва да бъдат официално одобрени от мнозинството от членовете на ЕП, преди да влезе в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев