Проф. Тодор Кантарджиев: Очаква се увеличение на смъртността от COVID-19

Проф. Тодор Кантарджиев
13.08.2020 / 11:41

Директорът на Центъра по инфекциозни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира развитието на коронавирусната епидемия в България. Той предупреди, че трябва да се очаква увеличаване на смъртността от COVID-19 в България.

"Преди месец у нас боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях бяха хоспитализирани и дори по-малко от тях се нуждаеха от интензивни грижи. В началото на юни младите хора се заразяват главно на групови мероприятия. Говоря за абитуриентски балове, нощни клубове, футболни мачове с публика. Лошото е това, което предполагахме и за което винаги съм предупреждавал - че младите хора ще заразят по-възрастните си родители и баби и дядовци. Това е причината повечето пациенти да се лекуват в болници, и много по-голям брой се нуждаят от интензивни грижи “, обясни експертът.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно, за да осигури най-доброто лечение и най-добрата организация за кризата в момента.

"Броят на репродукциите на COVID-19 у нас през последните три седмици е около 1,0, 10 души заразяват не повече от 11", добави Тодор Кантарджиев.

"Нуждае ли се от лечение в болница човек, нуждае ли се от интензивни грижи човек с тази инфекция? Обикновено престоят в болницата е доста дълъг и за съжаление понякога е фатален. Разбира се, можете да попитате" специалистите ", които разговарят за 4 месеца и продължават да казват, че това е лека инфекция и изобщо няма нужда от болнично лечение, няма нужда от карантина.

И смисълът от това, което правим сега - министерството, Столичната регионална здравна инспекция, всички колеги лекари, които работят на този фронт, е, че трябва да хванем болни хора възможно най-рано, да намерим техните контакти, за да можем да ограничим хората, за които се предполага, че са заразени.

Това е начинът за борба с тази инфекция, която никога не съм казвала, че е много опасна, много страшна и много смъртоносна, но все пак представлява риск за рискови групи - възрастни хора, хора с хронични заболявания и особено хора с ракови и хематологични заболявания , както и хора с имунна недостатъчност.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че това, което се прави в Европа, се прави в България и във всички медицински развити страни. Според него здравната система ще се справи с нарастващия брой пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев