Протестиращи посрещнаха депутатите пред НС с яйца и домати

Протест
13.08.2020 / 13:26

Протестиращи се събраха край Народното събрание преди днешното извънредно заседание на депутатите, което обаче се провали заради липса на кворум.

Демонстрантите - няколко десетки, посрещнаха народните избраници с яйца и домати и с викове „Оставка!“.

Протестиращите посрещнаха с голямо разочарование новината, че заседанието е провалено:

„Тия са безскрупулни и с нищо не се съобразяват. Интересува ги само милиардите да докопат и да тормозят народа“;

„Трябва да има и разум от отсрещната страна, но нещо липсва“.

Около 9:30 часа се стигна до напрежение между протестиращи и органите - демонстрантите в градинката до входа, от който влизат депутатите, поискаха да бъдат допуснати до тротоара, защото това е тяхно конституционно право. Стигна се до пререкания с полицията, след което се наложи да дойде жандармерия, която да направи още един кордон.

Демонстрантите се опитаха да направят жива верига около Народното събрание, но вниманието им беше привлечено от журналистката Ива Николова и се стигна до сериозно напрежение заради грубите обиди от страна на протестиращи, която я замерваха с яйца, докато се криеше зад полицейския кордон.

Ето какво заяви Ива Николова: „Тук виждам хора от протестите на Мая Манолова и защитниците на Румен Радев, които на сегашния протест ме душиха, скубаха, блъскаха и отново полицията трябваше да ме защитава“.

В крайна сметка журналистката бе изведена от частна охрана на медията ѝ.

 

Ето какво коментираха още протестиращи пред БНР:

„Премиерът е смел мъж. Сега иска да дойде при нас. Оставката му е вътре в парламента. Връчена от БОЕЦ, имаме входящ номер, просто чакаме да дойде и да капитулира“;

„Чакаме капитулацията и след това имаме граждански искания за свободни и честни избори, промени в изборния кодекс, затова Народното събрание трябва да работи“;

„Оставката и на Гешев, и на Кошлуков“;

„МВР трябва да бъде реформирано“;

„Знаем, че е много зает Буда, там брои едни в едни чекмеджета, затова ние му написахме оставката и дойдохме лично да му я връчим да я подпише и на момента да я гласуват. И да си заминават всички“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също дойде край сградата на парламента, за да подкрепи протестиращите.

„Искам да попитам Борисов кога ще разкаже за своите отношения с Маджо, искам да попитам кога ще бъдат разследвани концесиите по Черноморието, които получават фирми, свързани със СИК, защото ние сме готови да ги реализираме, Борисов и Валери Симеонов готови ли са да реализират тези концесии“, коментира Христо Иванов.

Най-нетърпеливият протестиращ, който чакал пристигането на депутатите още от 7.00 часа, заяви по-рано пред БНР:

„Много ми се ще да ги накарам да си купят нови костюми. С цялата си душа ги ненавиждам“.

Около 11:00 часа демонстрантите започнаха да се разотиват.

И днес продължават протестите с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

В столицата остават блокирани трите възлови столични кръстовища - Орлов мост, пред Ректората на СУ и на площад „Независимост“ в т.нар. триъгълник на властта.

И бул. „Княз. Ал. Дондуков“ остава блокиран от майките от „Системата ни убива“.

 

Ето какво заяви днес рано сутринта пред БНР един от протестиращите между президентството и МС, докато „чака автобуса за Банкя“:

“Ще се разходя, защото явно не чува отдалеч, да го чуе по отблизо. Не е имало провокации, аз съм бивш спортист и няма да го допусна, против волята ми е. Нощувахме на място според желанията на хората, който има желание, остава до по-късно, който няма - си тръгва. Всичко е свързано и с прехрана и т.н. Задължително ще ходя пред парламента, когато ме поканят, когато докарат домати и яйца, защото с празни ръце не ми се ходи. Категорично не смятам, че ще има ефект от това, но човек е длъжен да опита“.

Още снимки от новината

Протест

 

Източник: БНР
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев