Биткойн ферма в Кюстендил открадна ток за 2,5 милиона лева

Биткойн
13.08.2020 / 17:07

Кражбата на електроенергия от двете ферми за добив на криптовалута в Кюстендил е на стойност над 2,5 милиона лева. Това съобщиха Филип Йорданов - заместник-директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка“ на Разпределение на ЧЕЗ за Югозападна България, комисар Веско Рангачев - заместник-директор на МВР в Кюстендил и административният ръководител на Районната прокуратура Иво Илиев в съвместна преса конференция, както съобщава БТА.

Представители на ЧЕЗ и Регионална дирекция на МВР установяват съществуването на така наречените криптовалути за добив на криптовалути, напълно оборудвани, в две производствени съоръжения в индустриалната част на града. На място са намерени двама души на 31 и 38 години от София. Един от двамата мъже има предишни присъди, свързани с престъпления за измами с плащания, каза прокурор Илиев и уточни, че те са извършени и на територията на Кюстендил.

Нелегална връзка с електроразпределителната мрежа беше открита и в двете „ферми“, което беше извършено изключително професионално, каза Филип Йорданов. Той посочи, че по предварителни данни откраднатото електричество е на стойност над 2,5 милиона лева, колкото е потреблението на електроенергия в Кюстендил за един месец през лятото. По предварителни данни този ток е бил откраднат за период от шест месеца за първия обект и три месеца за втория. "Това е най-голямата кражба, за която сме открили", добави Йорданов.

Комисар Рангачев посочи, че полицията се намесва, след като е отказана помощ на служители на ЧЕЗ, и са поискали подкрепа от Областната дирекция на МВР, но задържаните по това време мъже не са устояли на задържането. Двамата вече са освободени след изтичане на изтичането на 24-часовата мярка за неотклонение. Досъдебното производство срещу двамата е образувано за незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия.

Според прокуратурата стопанствата работят от година и половина. В момента помещенията са запечатани, а оборудването, което се съдържа в тях, е под охрана, съобщиха от прокуратурата.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев