Европейска комисия: Първо споразумение за потенциална ваксина срещу COVID-19

Европейски парламент
14.08.2020 / 16:00

Днес Европейската комисия постигна първо споразумение с фармацевтичната компания "AstraZeneca" за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19, както и за дарение на страни с нисък и среден доход или пренасочване към други европейски страни. Това следва положителните стъпки във връзка с приключването на разговорните разговори със Sanofi-GSK, обявени на 31 юли и с Johnson & Johnson на 13 август. След като ваксината се оказа безопасна и ефективна срещу COVID-19, сега Комисията прие споразумението за основа на договорна рамка за закупуването на 300 милиона дози ваксина AstraZeneca, с възможност за закупуване на още 100 милиона от името на Държави-членки на ЕС. Комисията продължава да обсъжда подобни споразумения с други производители на ваксини.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, каза: „Интензивните преговори на Европейската комисия продължават да постигат резултати. Днешното споразумение е първият крайъгълен камък в прилагането на стратегията на Европейската комисия за ваксини. Тази стратегия ще ни позволи да предоставим бъдещи ваксини на европейците, както и на нашите партньори другаде по света. "

Стела Кириакидес, комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните, каза: „Днес, след седмици преговори, имаме първото споразумение за предварително закупуване на ЕС за кандидат за ваксина. Бих искал да благодаря на AstraZeneca за нейната конструктивна ангажираност по това важно споразумение за нашите граждани. Ще продължим да работим неуморно за включването на повече кандидати в широко портфолио за ваксини в ЕС. Безопасната и ефективна ваксина остава най-сигурната стратегия за излизане, за да защитим нашите граждани и останалия свят от коронавируса. “

Споразумението, одобрено днес, ще бъде финансирано с Инструмента за спешна помощ, който разполага със средства, предназначени за създаването на портфолио от потенциални ваксини с различен профил и произведени от различни компании.

Кандидатът за ваксина на Astra Zeneca вече е в мащабни клинични изпитвания фаза II / III след обещаващи резултати във фаза I / II относно безопасността и имуногенността.

Решението за подкрепа на ваксината, предложено от AstraZeneca, се основава на стабилен научен подход и използваната технология (нерепликативна рекомбинантна ваксина, базирана на аденовирус от шимпанзе ChAdOx1), скорост на доставка в мащаб, цена, споделяне на риска, отговорност и производствен капацитет в състояние да снабди целия ЕС, наред с други.

Регулаторните процеси ще бъдат гъвкави, но остават стабилни. Заедно с държавите-членки и Европейската агенция по лекарствата, Комисията ще използва съществуващите гъвкавости в регулаторната рамка на ЕС, за да ускори разрешаването и наличието на успешни ваксини срещу COVID-19. Това включва ускорена процедура за разрешаване и гъвкавост по отношение на етикетирането и опаковането.

 

Заден план

На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и внедряването на ефективни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да закупи определен брой ваксини дози в даден период от време, Комисията ще финансира част от предходните разходи, с които се сблъскват производителите на ваксини под формата на авансови споразумения за покупка. Предоставеното финансиране ще се счита за авансово плащане за ваксините, които действително ще бъдат закупени от държавите-членки.

Тъй като високата цена и високата степен на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 високорисково решение за разработчиците на ваксини, следователно това споразумение ще позволи да се направят инвестиции, които в противен случай вероятно вероятно няма да се случат.

Европейската комисия също така се ангажира да гарантира, че всеки, който се нуждае от ваксина, ще я получи навсякъде по света и не само у дома. Никой няма да бъде в безопасност, докато всички не са в безопасност. Ето защо тя събра почти 16 милиарда евро от 4 май 2020 г. в рамките на Coronavirus Global Response - глобалната дейност за универсален достъп до тестове, лечения и ваксини срещу коронавирус и за глобалното възстановяване.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев