Президентът поиска предсрочни избори

Румен Радев
14.08.2020 / 19:58

След като премиерът Бойко Борисов съобщи, че партия ГЕРБ ще предложи проект на нова Конституция и ще поиска свикване на Велико Народно събрание, което да я разгледа, президентът Румен Радев обяви в обръщение към народа, че този акт (на премиера – б.р.) показва пренебрежение към Конституцията и настоя за предсрочни избори.

„Повече от месец продължават протестите с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено, както знаете промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира гражданското недоволство само потвърждават необходимостта от исканите оставки“, коментира държавният глава.

 

И допълни:

„В изявлението си от днес министър-председателят предлага свикване на Велико Народно събрания и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Чл. 159 от Основния закон е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президент, не и на министър-председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите, да инициира промени в Конституцията. Моят отговор е „не“.

Според президента не може партия, която вчера е бойкотирала парламентарния контрол, днес да предлага промени в Конституцията. Радев смята още и че „власт, която нарушава закона и не въвежда машинното гласуване“, не може да организира честни избори.

Държавният глава смята още, че власт, „която е задушила свободата на словото“, не може да предлага дебат за бъдещето на България, както и „мафията не може да реформира съдебната система“.

„Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията, отговорът е „не“. Разговор за Конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори“, категоричен е Румен Радев.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев