Еколози търсят причина за мъртва риба по река Камчия

Река Камчия
16.08.2020 / 14:53

Мъртва риба е забелязана в река Камчия край шуменското село Ивански. Сигналът постъпил от кмета и е започнала проверка от експерти на РИОСВ-Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория.

За анализ са взети две проби от водите на реката. Първата е от района на моста в ромската махала, където е мястото на забелязаната мъртва риба, а втората е на около километър по посока срещу течението на реката - под мост, по който минава автомобилният път за град Шумен, съобщават от екоинспекцията. При извършения оглед на мястото на втората проба също са установени мъртви риби.

Констатирано е, че речните води са чисти, без специфичен цвят и мирис с глинесто-почвени замътвания на места, вероятно от поройния дъжд в района от предходната вечер. По време на проверката не са установени нерегламентирани зауствания на отпадъчни води.

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и ортофосфати като фосфор), неразтворени вещества, БПК5, ХПК и амоняк, за да се установи причината за измиране на рибата.

Източник: Труд
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев