Борисов: Днес депозираме новата Конституция в парламента

Бойко Борисов
17.08.2020 / 11:48

„Днес внасяме тази Конституция и разобличаваме лъжата, че това е Конституция на ГЕРБ, Конституция на Борисов. Да, ние сме я написали и отваряме дебата днес. ВНС може да промени всеки един ред, всяка една буква, всяка една точка и да внесе какви ли не други предложения. Включително и президентът, и главният прокурор.“

Това обяви премиерът Бойко Борисов в съвместно изявление с председателя на парламента Цвета Караянчева и Даниела Дариткова. Той обясни:

„Нашата единствена цел е да се даде право на народа да избира, правото на народа да вземе решение. Неплатени, неконюнктурни, неконстуционални играчи, които в момента се заявяват. Народът трябва да избира. Защото някои ни упрекват, че ние не сме легитимни. Ние имахме два избора национални – за ЕП и за местна власт. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първата политическа сила. Няма нещо, което да сме направили. Народът иска да има справедливост, народът иска да управлява, да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция. Като партия сме го говорили много за свикване на Велико Народно събрание, но никога не сме изпадали в такава ситуация като държава да липсва политическа класа.“

Според премиерът на блокадите нямало политически партии, които да се ползват с голяма обществена подкрепа и такива, които да можели да поемат управлението.

„Имаме по 1, 2, 3, 10 процента. Тези партии искат да дойде задкулисие в Парламента. Според мен Христо Иванов е цар на задкулисието. Той знае как се прави задкулисие и мнозинство в парламента. Целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт на Радев. Власт, в която той е всичко и кабинет, и парламент. Един човек. Такава ситуация е изключително рискована и ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от него. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх.“, коментира още той.

Борисов заяви, че след последното си обръщение към народа е чул много твърдения, които определи като „лъжи“. По думите му една от тях е, че той и ГЕРБ целели да протакат във времето още няколко месеца да няма избори и служебно правителство.

„Абсолютна лъжа. Затова днес внасяме тази Конституция и разобличаваме втора лъжа.“

Премиерът определи и като лъжа информацията, че не искали машинно гласуване и заради това от днес Томислав Дончев се заемал да работи по този въпрос. Той щял да разговаря и с финансовия министър Кирил Ананиев да се купи нова сграда за ЦИК. Всичко това щяло да стане в най-кратки срокове.

„Какъв е времевият срок – максимално бързо. Искаме да остане такова управление, което да се ползва от огромната част на подкрепата на народа.“

Още днес ще бъде депозирана новата Конституция в парламента, повтори Борисов и добави, че ще има срещи с коалиционните партньори.

„На 2 септември да влезем със 120 подписа в НС. Правилникът може и да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да има гласуване, в което да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че тупаме топката, а това не е така.

Източник: https://www.iskra.bg/borisov-dnes-depozirame-novata-konstitutsia-v-parlamenta/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев