Нинова: Всеки ден в повече с Борисов на власт е вреден! 1,2 милиона живеят под прага на бедност

Корнелия Нинова
17.08.2020 / 14:05

“Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна – според възможностите на бюджета. Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи”. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Фейсбук.

“Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи-отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианният еквивалентен разполагаем доход. Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора. Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна – според възможностите на бюджета. Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи. Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика,която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората. При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи -отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC),когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианния еквивалентен разполагаем доход.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора. Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора. Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите”, пише още Нинова.

Източник: https://www.novinite.bg/articles/191805/Ninova-Vseki-den-v-poveche-s-Borisov-na-vlast-e-vreden-12-miliona-jiveyat-pod-praga-na-bednost
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев