Мнозинството в ЕП поиска нови избори в Беларус

Протести в Беларус
17.08.2020 / 17:11

Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори в Европейския парламент поискаха в общо изявление днес нови избори за президент на Беларус.

Групите осъждат решително насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима" на президента Александър Лукашенко. Поздравяваме гражданите на Беларус за смелостта и решимостта, и силно подкрепяме желанието им за демократични промени и за свобода, пишат ръководителите на парламентарните групи.

Те отчитат, че изборите от 9 август не са били нито свободни, нито честни, както и че има сведения за победа на Светлана Тихановска. Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС, допълват председателите на групите в ЕП. По техните думи е необходимо новите избори да бъдат осъществени под международно наблюдение.

Евродепутатите призовават за разследване на престъпленията срещу гражданите и настояват за незабавно освобождаване на произволно задържаните и на политическите затворници. Те изразяват очакване подготвяните от ЕС допълнителни санкции срещу Беларус да бъдат въведени час по-скоро, както и да бъде прекратена всякаква финансова помощ за правителството в Минск и за държавни организации. Евродепутатите предлагат да се окаже целева помощ на семействата на пострадалите от действията на правоохранителните служби.

По техните думи е необходимо ЕС да преосмисли участието на Беларус в Източното партньорство. Те предлагат ЕС да определи свой представител за Беларус, който да подкрепя мирния властови преход, според волята на гражданите.

Призоваваме Русия да се въздържа от всякаква намеса в Беларус, явна и скрита, както и ЕС да противодейства. Нека ЕС подкрепи беларуската опозиция и гражданското общество за нови избори, с нова централна избирателна комисия, в която всички да вярват, допълват евродепутатите.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев