Медицинските сестри от цялата страна излязоха на безсрочен протест

Протест в София
17.08.2020 / 20:07

Медицински сестри от цялата страна излизат на безсрочен протест. Тази вечер те изградиха палатков лагер пред Министерството на здравеопазването.

Мотивът за демонстрацията е неглижирането на медицинските специалисти, както от ведомството, така и от страна на работодателите.

По думите им отношението към медицинските сестри е “безобразно“. Те обясниха, че с подписването на анекса към Националния рамков договор миналата седмица отново страна по него са били само лекарите, а медицинските специалисти са били изключени.

Разказват, че някои от тях не са почивали повече от година. Веселина Ганчева, една от сестрите на протеста, обясни, че той ще бъде безсрочен:

“Искаме промяна, това е, за да има едно нормално здравеопазване, пациента да е обгрижван нормално, изобщо да не се страхуваме да влизаме в болница, защото сега ние, медицинските специалисти се кръстим, ако ни се налага да влизаме в болница, дотам сме се докарали“.

При протестиращите дойде здравният министър проф. Ангелов, който разговаря с медицинските сестри, каза че ще изслуша техните искания, които остават същите и от преди година, от предишните протести, когато не са били чути отново, а именно - две минимални работни заплати да бъде стартовото заплащане в професията, както и промяна в категорията за труд. Медицинските специалисти не са съгласни и с готвените промяната в Кодекса на труда за извънредния труд на медицинските сестри.

Палатковият лагер тук е разположен така, че да не пречи на потока от хора, които преминават, но пък протестиращите сестри не изключват и вариант да блокират кръстовището пред Министерството на здравеопазването.

Към този момент всичко е спокойно.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев