80% загуби прогнозират превозвачи в туристическия сектор

Автобуси
19.08.2020 / 14:33

Загубите на заетите с туристически превози това лято ще са над 80%, прогнозират от бургаската структура на Националното сдружение „Случаен превоз“. Обещанията за кратък, но силен сезон отиват към провал, а подпомагането от държавата не е адекватно, заявяват в сектора.

Едва на 20-25% от капацитета си работят в момента фирмите, ангажирани с туристически превози. Натовареността е непостоянна, каквато е и развитието на туризма това лято, казва регионалния координатор Добромир Симов.

„Хотели отварят –затварят. Стартират чартърни програми – падат чартърни програми. От тази семица почти изчезнаха немските туристи на летище Варна. Колегите работиха един месец, платиха хиляди за осигуривки и застраховки и сега са отново във вариант да съкращават персонал.

Словашкият пазар въобще не стартира. Почнаха да летят холандците, след две седмици спряха и колегите прекратиха работа“

Договореният за бранша гратисен период от 6 месеца за безвъзмездна финансова помощ и отлагане на лизинги и други плащания изтича след 2 месеца, а в сектора продължават да са без свежи средства. По част от мерките пък въобще не могат да се включат:

„За да ползваме 290 лева на работник се оказа, че той е трябвало да бъдат назначен още преди края на пандемията. Извинявайте, ние в "Случайния превоз" назначаваме хората април-май. За 60/40 пък не трябваше да освобождаваме никой, а ние четири месеца бяхме без никаква работа“

Единствената сработила мярка, според Симов, е подпомагането по програмата „Иновации и конкурентноспособност“ със суми от 3 до 10 000 лева. Това обаче, което наистина би стабилизирало сектора – намаляването на ДДС на 9% все още не е реалност.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев