Разследват смърт на бебе, родено в бургаска болница

Линейка
20.08.2020 / 16:18

Здравните власти разследват случай на починало бебе, родено в бургаска болница. Детето е минало през три лечебни заведения в морския град и в Пловдив.

За случая алармира първо журналистът от Биволъ Димитър Стоянов, който написа в профила си във Фейсбук:

„Днес едно родено в седмия месец бебе умря. Умря, защото здравеопазването ни е в плачевно състояние!“

Детето е родено в болницата „Бургасмед“, с нормално раждане, 13 седмици преди термина. Теглото му е било 900 грама. Наложила се е интубация и е прието в интензивния сектор на неонатологичното отделение. Там е поставено на апаратна вентилация и е започната терапия. От лечебното заведение уточняват, че отделението им е с второ ниво на компетентност и нямат право да се грижат за деца с толкова ниско тегло.

След като животът му е стабилизиран, детето е откарано в УМБАЛ „Дева Мария“, чието отделение е с трето ниво. То е прието на 12 август, уточниха в своя позиция от лечебното заведение във Ветрен. Било е в изключително тежко състояние, четвърта степен на незрялост и недоносеност, казват оттам. На петия ден от престоя е проведена консултация и с хирург за чревна непроходимост и е взето решение да бъде транспортирано за спешна операция в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, в Клиниката по детска хирургия.

 

Журналистът Димитър Стоянов допълва в профила си във Фейсбук следното:

„Когато ситуацията става критична, от родителите му искат 1400 лв. за линейка. За да достигне до неонатология в Пловдив или София. На баща му е казано, че ако не се плати веднага, линейката няма да тръгне! Той сигнализира на 112 и започва да снима с телефона“

От „Дева Мария“ не потвърждават това, но са категорични, че детето е транспортирано с реаномобил и екип на болницата за сметка на лечебното заведение.

„Бебето е транспортирано успешно и хоспитализирано в УМБАЛ „Свети Георги“ с добри жизнени показатели“, посочват от бургаската болница.

От пловдивското лечебно заведение контрират в своя позиция, че детето е постъпило при тях в клинична смърт. Те поясняват, че по данни на екипа, бебето е изпаднало в това състояние още при транспортирането. Направените изследвания и аутопсията пък не потвърждават диагнозата на „Дева Мария“ и бебето не е било в проблем в областта на детската хирургия.

И трите лечебни заведения отказаха интервюта и повече коментари, с мотива, че в момента се извършва проверка от здравните власти. Независимо от резултата, обаче, едно малко българче няма да се върне от смъртта и поставя под въпрос ефективността на българската здравна система.

Източник: БНР
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев