Руската Covid-ваксина "Спутник V" ще бъде тествана на 40 хиляди души

Ваксина
20.08.2020 / 16:28

Масовото тестване на първата потенциална ваксина срещу Covid-19, която получи вътрешно регулаторно одобрение, ще включва извадка от повече от 40 000 души, съобщи в четвъртък агенция ТАСС, цитирайки разработчика на руската ваксина.

Ваксината, наречена "Спутник V" в знак на почит към първия в света спътник, изстрелян от Съветския съюз, е приета като безопасна и ефективна от руските власти и учени след двумесечни мащабни изпитвания върху хора, резултатите от които обаче не са били публично достояние.

Руският президент Путин съобщи на 11-ти август, че Националният изследователски център за епидемиология и микробиология "Гамалея" е разработил първата в света ваксина срещу Covid-19, докато Министерството на здравеопазването в страната обяви само четири дни след началото на производствения процес на ваксината.

Реакциите на новините за руската ваксина по целия свят варираха, тъй като някои страни се втурнаха да подписват споразумения за нейната покупка на зелено, докато други, включително САЩ и Германия, повдигнаха въпросите относно нейната безопасност и ефикасност.

Източник: БНР
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев