Веселин Тодоров: Машинно гласуване е възможно на избори през март

Машинно гласуване
21.08.2020 / 10:48

Машинно гласуване е възможно да се случи така, както е описано в Изборния кодекс, ако изборите са редовни. Това обясни пред "Хоризонт" Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела норма“. Фирмата вече има опит в осигуряването на машини за гласуване, а тази година два пъти са подавали необвързващи индикативни оферти.

„За нас е възможно, ако изборите са в края на март, когато се очаква да са редовните избори. В тези индикативни оферти сме отбелязали 6 месеца, които все още ги имаме. Но под 5 месеца при 15-20 хиляди машини ще ни бъде много трудно“, коментира Тодоров в предаването "Преди всички".

Ако има по 1 машина на секция, както беше при последните избори, вероятно и 10 хиляди машини, включващи някакъв резерв, могат да са достатъчни, посочи Веселин Тодоров.

Срокът за производство и доставка не е съвсем пропорционален на броя на машините, отбеляза той.

Авиационният транспорт е скъп и труден, затова и цените и разчетите на фирмата са за морски превоз, стана ясно от думите на Тодоров. Машините се произвеждат в Тайван, страната е най-големият производител в света на сензорни екрани.

Разумното решение е машините за гласуване да бъдат купени или пък наети за достатъчно дълъг срок, подчерта Веселин Тодоров.

На последните избори е бил сключен договор за цена 2 500 лева на машина, от които от порядъка на 500 лева се падат на обслужване, транспорт, инсталиране. Машините със софтуера са били на цена около 2 хиляди лева, поясни Тодоров.

Сега в индикативните оферти са дадени цени за закупуване от държавата 2 200 – 2 500 евро без ДДС, допълни той.

Фирмата разполага с 3 300 машини от предишните избори, те са налични и се съхраняват в Нидерландия.

Тодоров определи като „преувеличени“ страховете от разпространение на коронавируса през сензорните екрани на машините за гласуване.

Още снимки от новината

Машинно гласуване

 

Източник: БНР
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев