COVID-19, който се разпространява в България, е от по-малко смъртоносна разновидност

........................................................
24.08.2020 / 11:20

Данните от секвенирането на COVID-19 у нас показва, че той е по-заразен, но по-малко смъртоносен, в сравнение с други места в света, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Резултатите показват, че България не се отличава от останалите европейски страни и вирусът, който се разпространява у нас е G614D. Мутацията е по-заразна, но по-малко смъртоносна”, каза доц. Николаева пред БНТ.

Тя обаче беше предпазлива по отношение на прогнозите си за тази мутация, тъй като обясни, че статиите, които описват мутациите са върху изследвания инвитро, т.е. върху модел на клетъчни култури.

"Спрямо хора може да се очаква такава тенденция, но нека се съберат достатъчно данни. НЦЗПБ събира тези данни, докладва ги, това е международно сътрудничество", допълни тя. Вижда се тенденция към намаляване на леталитета, а увеличаването за заразяването се дължи най-вече на недостатъчното спазване на мерки от младите хора, които, нормално, са по-бунтовно настроени, посочи доц. Николаева.

"Все още данните са такива, че болестта при по-малките деца минава по-леко заради особеностите на техния имунитет. Безсимптомните пациенти в повечето случаи са по-малко опасни от симптомните", подчерта тя. Доц. Николаева обясни, че клетъчният имунитет се изследва по-трудоемко и е по-скъп. Към момента се натрупват данни за антитяловия имунитет. НЦЗПБ изучава задълбочено клетъчния имунитет. Знанията от тези данни ще позволят научната общност да се изкаже за трайния имунитет, придобит след преболедуване на COVID-19.

Източник: https://www.novinite.bg/articles/192014/COVID-19-kojto-se-razprostranyava-v-Balgariya-e-ot-po-malko-smartonosna-raznovidnost
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев