Премиерът Бойко Борисов на посещение в Гърция

Бойко Борисов на посещение в Гърция
24.08.2020 / 13:01

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис ще участва във финализирането на процеса, в който Булгартрансгаз ЕАД става равноправен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. В гръцката столица двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписването на договора между изпълнителния директор на Булгартрансгаз ЕАД Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу, която е основен акционер в Gastrade SA. - проектната компания, която ще внедри терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В Атина премиерът Бойко Борисов също ще проведе работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, както и актуалните въпроси от европейския дневен ред. Темата за бъдещето на Западните Балкани също ще бъде във фокуса на разговора им.

Подписването на днешното споразумение ще позволи на България да се възползва максимално от новите възможности, които предлагат доставките на втечнен природен газ. В началото на тази година Булгартрансгаз ЕАД сключи предварителен договор за закупуване на 20% от акционерния капитал на Gastrade SA След като документите бъдат финализирани днес, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ, който ще се доставя от различни източници, включително САЩ, Катар, Израел и други. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само у нас, но и в целия регион. Значението на проекта и сериозният ангажимент на България към него е показателно за факта, че "Булгаргаз" вече е запазил количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след това в Ревитуза, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регафикация на втечнен природен газ. Планираният капацитет на терминала за регазификация и доставка на гръцката газопреносна мрежа възлиза на 6,1 милиарда м2 годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. М³ втечнен природен газ. Търговската експлоатация на съоръжението се планира да започне до края на 2022 година.

Проектът допринася за реализирането на цялостната концепция на Балканския газов хъб, който предвижда свързването и развитието на необходимата газопреносна инфраструктура за свързване на пазарите на природен газ на страните от Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия като проект от общ интерес за държавите-членки и се изпълнява в съответствие с политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан паневропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона, като междусистемната връзка Гърция и България и разширяването на подземното газово хранилище в Чирен.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев