Овладян е пожарът край Свиленград

Пожар
24.08.2020 / 15:21

Продължава работата по окончателното погасяване на пожара между свиленградските села Студена и Дервишка могила. Тежкотоварна техника проправя просеки в труднодостъпната местност, където се гаси на ръка. Екипи обхождат периметъра на пожара и следят за евентуално възобновяване на нови огнища. На място работят 90 души огнеборци, военни, горски служители и доброволци. Пламъците обхванаха 500 декара смесени гори. Подпалването е предизвикано от искра на трактор при почистване на пасище. Информация на кореспондента ни Дора Атанасова.

Пожарът е локализиран, но обстановката не е спокойна заради повторно подпалените огнища, заяви Николай Вълчев от "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково:

"Пожарът на практика сме го овладели, но има около шест места, където пожарът се възобновява и то по периметъра. Днес през целия ден ще трябва да има наблюдение по целия периметър. На практика трябва да контролираме периметъра да не се развие отново, защото участъкът е стръмен, опасен, а оттук нататък започват огромни борови масиви, където вече няма гасене".

Вероятната причина за възникването на огъня е почистване на пасище със земеделска техника.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 6 области днес, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология.

Освен за Хасково, където продължава потушаването на пожара между селата Студена и Дервишка могила, предупреждението за опасност от бързо разпространяващи се много силни пожари е в сила и за областите Сливен, Ямбол, Стара Загора, Русе и Велико Търново.

Източник: БНР
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев