Намаляват водните количества в язовир "Жребчево"

Язовир Жребчево
24.08.2020 / 18:28

Намалените водни количества в язовир "Жребчево" и рискът от безводие през следващата година обсъдиха на среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров областните управители на Ямбол и Сливен, както и директорите на ВиК дружествата.

С едва 101 млн. кубични метра вода разполага язовир "Жребчево" при максимален обем от 400 млн. куб. метра, информира министър Димитров.

"30 млн. му е мъртвият обем! Налични са 71 млн."

Драстично намалените количества се дължат на неправилно разпределение на водните количества от язовир "Копринка".

"Би трябвало от язовир "Копринка" поне половината вода да отива в язовир "Жребчево" с неговия отток и той, пълен догоре - 400 милиона, да може в случай на суша да изкара 3-4 години. Това обаче години наред не е правено и водата е отклонявана в друга посока - в река Марица. Или водата от река Тунджа не е постъпила в Тунджа, а е постъпила в река Марица. Чисто енергийно, чисто стопански това може би на някой да изглежда добро решение, но ние сме оставили Ямбол, Сливен, Елхово, част от Нова Загора без оросяване на водното корито. Проблем няма и не може да има тази година нито за напояване, нито за питейно-битови нужди".

Източник: БНР
Снимка: Венета Николова
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев