България ще получи 511 милиона евро финансиране от ЕС по инструмента "SURE"

Европейски парламент
25.08.2020 / 11:57

България ще получи 511 милиона евро финансиране от ЕС по инструмента "SURE", предназначен за справяне с въздействието на пандемията на коронавирус. Помощта ще се предоставя под формата на заем при изгодни условия, съобщи Европейската комисия на 24 август. Четиринадесет други държави-членки ще получат финансова помощ от Брюксел. Решението подлежи на одобрение от Европейския съвет, преди да влезе в сила.

Финансовата помощ възлиза на 81,4 милиарда евро и попада под европейския инструмент от 100 милиарда евро за временна подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации (SURE). Това е важен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на силно негативното социално-икономическо въздействие на пандемията на коронавирус. Това е една от трите мрежи за безопасност, одобрени от Европейския съвет за защита на работниците, предприятията и държавите.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще се предоставя под формата на заеми, отпускани при изгодни условия от ЕС на държавите-членки. Тези заеми ще помогнат на държавите-членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта. По-специално, финансирането ще помогне на държавите-членки да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на националните режими на работа на непълно работно време и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията на коронавирус, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

След като се консултира с държавите-членки, които искат подкрепа и оценява техните заявления, Комисията предлага Съветът да одобри отпускането на финансова помощ за:

Белгия - 7,8 милиарда евро

България - 511 милиона евро

Чехия - 2 милиарда евро

Гърция - 2,7 милиарда евро

Испания - 21,3 милиарда евро

Хърватия - 1 милиард евро

Италия - 27,4 милиарда евро

Кипър - 479 милиона евро

Латвия - 192 милиона евро

Литва - 602 милиона евро

Малта - 244 милиона евро

Полша - 11,2 милиарда евро

Румъния - 4 милиарда евро

Словакия - 631 милиона евро

Словения - 1,1 милиарда евро

SURE може да предостави финансова подкрепа на обща стойност до 100 милиарда евро за всички държави-членки. Предложенията на Комисията към Съвета относно решения за предоставяне на финансова помощ възлизат на 81,4 милиарда евро и обхващат 15 държави-членки. Португалия и Унгария вече са подали официални заявления, които в момента се оценяват. Комисията очаква скоро да представи предложение за подкрепа на Португалия и Унгария. Държавите-членки, които все още не са подали официални заявления, все още могат да го направят.

Комисията очаква държавите-членки да завършат съвсем скоро процеса на финализиране на своите гаранционни споразумения с нея.

Източник: БНТ
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев