ГЕРБ получи принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

Консултации
25.08.2020 / 13:05

ГЕРБ и ВМРО постигнаха принципно съгласие за промяна в Конституцията на страната и свикване на Велико Народно събрание. Това стана ясно след първата от поредицата консултации на ГЕРБ с парламентарните групи и независими депутати. В официалните разговори, които продължиха около час, участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

„Проектът, който бяхме депозирали първоначално в Народното събрание, за да имаме основа, върху която да предизвикаме останалите партии за дискусия, в момента търпи правно-техническа корекция. Имаме екип, който изглажда някои от правно-техническите проблеми в този първоначален проект. Ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес и независимите депутати“, увери председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя подчерта, че от партията са се съгласили с предложението на ВМРО в проекта за нова Конституция задължително да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които ще функционира държавата.

Управляващите са си поставили за срок 2 септември, докато се надяват да бъдат събрани необходимите 120 подписа за стартиране на процедурата, която предполага 2-месечно обсъждане на проекта, както и детайлизирането на предложенията. След това трябва да бъде потърсена по-голяма подкрепа от 160 народни представители.

От ВМРО пък изразиха подкрепа за промяната в основния закон и обявиха, че гледат „с надежда“ към идеята за свикване на Велико Народно събрание.

„В нашите предложения се включва детайлизиране на позицията за герба, който много хора поставиха при публикуването на първия вариант, подкрепата за грамотната раждаемост. Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от съдебните съвети на прокурорите и съдиите, предложена от ГЕРБ, смятаме, че е хубаво, ако това остане, то да бъде само за закони, свързани с функционирането на съдебната власт“, уточни Искрен Веселинов.

Той подчерта, че от партията му поддържат идеята президентът също да има законодателна инициатива, но единствено по въпроси, свързани с неговите компетенции.

От ВМРО ще искат още текстове, свързани с правата на българските общности зад граница, брачния съюз между мъж и жена, въвеждането на форма на задължително гласуване, както и такива, даващи възможност в бъдеще да бъде върната наборната военна служба.

Консултациите с ВМРО са първите от поредицата, която организира ГЕРБ за предложението си за нова Конституция.

Днес ще разговарят и с НФСБ, както и с независими депутати.

Разговорите с "Воля" остават за 2 септември.

БСП са отказали участие в консултациите. А ДПС все още не са отговорили на поканата.

Източник: ttps://dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-poluchi-principna-podkrepa-ot-vmro-za-svikvane-na-vns-2238028
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев