В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта отчетоха намаляване на безработните

Български левове
25.08.2020 / 13:43

В разгара на летния сезон от Агенцията по заетостта отчетоха намаляване на безработните. В края на миналия месец регистрираните безработни в страната са били 258 553, като спрямо юни намалението е с 14 814 лица.

В същото време бележим увеличение от юли 2019 г. и то е с 85 910 души. Междувременно държавата дава възможност на безработните да започнат собствен бизнес. Първият вариант е да се изплатят обезщетенията за безработица накуп, а другият е да им се дадат до 4000 хиляди лева за започване на бизнес и то без да се връщат отпуснатите пари.

Мечтаният козметичен салон за Ванина от Монтана тя отваря след труден за нея момент. Заради пандемията през март останала без работа„Останах без работа, от днес за днес стана, след това да ни върнат, но не го направиха”, разказва тя.

Така решава да потърси вариант за нова работа и се записва на козметични курсове. Като безработна от бюрото по труда и предложили да си направи бизнес проект и да кандидатства за финансова помощ до 4000 лева от държавата.

„Без тази помощ определено няма да мога да се справя. Не бих казала, че е лесно, кандидатстването също е трудно, все пак сме много хора от северозапада“, казва още Ванина.

С отпуснатите пари тя закупила голяма част от козметичните уреди в салона. От началото на годината в страната 64 безработни лица са се възползвали от възможността да започнат свой собствен бизнес с паричната помощ.„Средствата в размер до 4000 лева могат да бъдат възстановени за направени разходи на лица, които са стартирали собствена стопанска дейност след одобряване на проекти в широк диапазон от дейности“, обясни Даниела Накова - директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана.

Друга възможност за регистрираните безработни е да получат цялото си обезщетение накуп и да стартират с тези пари бизнес.

„Те могат да развиват абсолютно всякакъв бизнес, включително търговия, козметични дейности, предоставяне на услуги за бита, застрахователни дейности и други”, каза още Накова.

Всички одобрени имат възможност да получат допълнително още средства ако наемат безработен в новата си фирма, за консултантски услуги, както и кредит за професионална квалификация в сферата в която развиват своя бизнес

Източник: https://www.novinite.bg/articles/192031/V-razgara-na-letniya-sezon-ot-Agenciyata-po-zaetostta-otchetoha-namalyavane-na-bezrabotnite
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев