Министърът на образованието на България за мерките през новата учебна година

Училище
27.08.2020 / 11:57

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни на брифинг как ще започне новата учебна година и как ще протече учебният процес.

"С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца през цялата учебна година. Ние, като родители, трябва да намерим начин да работи образователната система", каза Вълчев. Той увери, че крайните модели на разстояние не могат да продължат, затова се търсят възможни варианти. В различни страни има две стратегии. Едно от тях е хибридно обучение, но Министерството на образованието и науката се е отказало от такова, тъй като би било трудно за изпълнение.

"Избрахме комбинация от две стратегии. Моделът се основава на смяна. Училищата ще са готови за това. Най-вероятно ще е необходимо, когато започнат грипните епидемии", обясни министърът.

Засега учебната година се планира да започне лично в цялата страна. Министърът обаче не изключва възможността за промени до началото, тъй като ситуацията в страната е динамична.

Училищата ще получат инструкции как да действат, ако ученик или учител е заразен с COVID-19. Директорите ще имат и списък на задължителните правила за дезинфекция и разстояние. Този списък ще бъде публикуван на уебсайта на МОН. Предлагат се и мерки от училищата.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват учебните часове в различно време и по този начин ще се различават в почивките.

"Няма съмнение, че годината ще бъде трудна. Имаме голямо предизвикателство - да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени, рискуваме повече негативни последици за децата, отколкото тези, причинени от пандемията. Говори се и за генерационна криза “, каза министър Вълчев.

Министърът поясни, че ако е необходимо, учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се плащат на учителите. Заедно със синдикатите беше договорено да се платят 15 лева за тези допълнителни часове.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев