Африканска чума по свинете отново в ямболско

Прасе
28.08.2020 / 10:43

Африканска чума по свинете е регистрирана отново по диви прасета в ямболско преди дни. Два глигана, носители на заразата, са намерени мъртви при обход на ловците в местността „Балабана“ на територията на Държавно горско стопанство – Елхово, показва справка от информационната секция на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите им са потвърдени на 20 август.

Днес е получен сигнал и за намерено мъртво диво прасе на територията на фазанарията в Елхово, съобщи за 999 д-р Стоян Колев от Областната дирекция за безопасност на храните. Пробата му се очаква до дни.

Това са първите случаи за област Ямбол от много време. Последно мъртъв глиган, носител на африканска чума по свинете, през април, отново на територията на Държавно горско стопанство – Елхово. Общо положителните проби в област Ямбол при диви прасета от началото на годината са 23.

Областната дирекция за безопасност на храните проведе тази седмица обучения в общините Елхово, Болярово, Тунджа и Стралджа, като отново акцентът беше поставен на мерките за биосигурност при лов. Предвидени са и стимули за ловците, които намерят мъртво или отстрелят диво прасе. Сумата е 100 лева за бройка, припомни д-р Колев.

Източник: Радио 999
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев