Бъдещо финансиране от ЕС: Парламентът и германското председателство на Съвета започнаха преговори

Европейски съюз
28.08.2020 / 13:09

Преговорите между Парламента и Съвета най-накрая започнаха, след като на 21 юли лидерите на ЕС намериха обща позиция относно дългосрочния бюджет и фонд за възстановяване.

В четвъртък делегациите от Съвета и Парламента седнаха заедно за първи път на тристранни разговори на политическо ниво, включително Комисията, с оглед постигане на споразумение за финансиране от ЕС за 2021-2027 г.

„Трябва да има достатъчно финансиране за водещите програми на ЕС като тези за научни изследвания или младите, които са важни за Парламента. Трябва да има напредък по отношение на собствените ресурси - приходите на ЕС - и върховенството на закона, ролята на бюджетния орган и по някои хоризонтални въпроси, като например климата. Така че всички тези елементи са на масата. Вече днес имахме добра дискусия. И съм почти сигурен, че през следващите седмици можем да продължим този положителен и конструктивен начин на диалог “, каза председателят на бюджетната комисия Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE).

„Искаме да постигнем споразумение, но искаме да постигнем добро споразумение. Не толкова за Парламента като такъв, а за европейските граждани “, добави той.

 

Заден план

През юли Парламентът прие резолюция относно заключенията на извънредното заседание на Европейския съвет от 17-21 юли 2020 г., в което се определя мандатът му и приоритетите за преговори с оглед постигане на споразумение. Преди Съветът да може официално да приеме регламента за МФР (Многогодишна финансова рамка), Парламентът трябва да даде съгласието си съгласно член 312, параграф 2 от ДФЕС.

Екипът за преговори приветства Инструмента за възстановяване, но счита, че са необходими няколко подобрения, особено чрез засилване на специфични програми, въвеждане на кошница от нови собствени ресурси (приходи на ЕС), завършване на работата на законодателите за върховенството на закона и осигуряване на парламентарно участие в инструмента за възстановяване.

На 1 септември членовете на комисията по бюджети ще обсъдят текущото състояние на преговорите относно следващия многогодишен бюджет на Съюза за периода 2021-2027 г. (МФР), реформата на системата за собствени ресурси (OR) и плана за възстановяване. Преговорният екип на Парламента по МФР / ИЛИ ще докладва за тристранните преговори в четвъртък.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев