Заместничката на Гешев пред ЕП: Българските прокурори не могат да се контролират от главния

Прокуратура
28.08.2020 / 16:21

"Българските прокурори са свободни да вземат решения и те не могат да се контролират от главния прокурор“ - това е заявила заместникът на обвинител номер 1 Красимира Филипова на закритото заседание на Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и мониторинга на основните права към Европейския парламент в Брюксел.

За участието на Филипова - чрез видеоконферентна връзка, кратка информация разпространи пресцентърът на държавното обвинение.

Според съобщението, дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред българската прокуратура и в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Изброяват се участниците, освен Филипова - вицепремиерът Екатерина Захариева, заместник -министърът на правосъдието Десислава Ахладова, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, както и представители на български неправителствени организации, на Европейската комисия, на Венецианската комисия и на други европейски институции.

В новините на Националното радио в 15.00 часа чухме впечатленията от дискусията на журналиста от “Биволъ“ Димитър Стоянов. Според него, българските институции са били подложени на критики за начина, по който се прави съдебната реформа, заради личността и действията на главения прокурор, заради липсата на отчетност и механизъм за разследване на Обвинител номер едно. Изразена е била и тревога и от проекта за нова Конституция, твърди Стоянов.

Според съобщението на прокуратурата, акценти на дискусията са били усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор. „По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, е казала заместничката на Иван Гешев Красимира Филипова.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев