Великобритания насърчава с кампания хората да се завърнат на работа

Великобритания
28.08.2020 / 16:41

Британското правителство подема кампания за насърчаване на работещите вече от месеци от домовете си да се завърнат по работните си места, което съвпада с подновяването на учебната година в Англия и Уелс.

Ново проучване на общественото мнение обаче показва, че 9 на всеки 10 от трудещите се от вкъщи предпочитат това да продължи. Друго проучване пък чертае мрачно бъдеще за британските деца, които имат най-ниски житейски очаквания в сравнение с други европейски страни.

Цялата енергия на британските власти сега е насочена в убеждаване на хората да се завръщат към нормалния си начин за живот с гаранции, че са взети всички мерки за намаляване на заразяванията с Covid-19, но това не е лесно, тъй като хората продължават да имат своите опасения. Под въпрос се поставя и дали транспортът ще може да поеме по-голяма вълна от пътници.

Днес министърът на транспорта Грант Шапс обиколи буквално всички медии, за да даде разяснения и уверения: "Kазваме на хората, че сега е безопасно да се върнат на работа. Работодателите трябва да са взели мерки да направят работните места сигурни, що се отнася до Covid-19".

От правителството побързаха да уточнят, че кампанията не означава, че онези, които продължават да работят от домовете си, са изложени на по-голям риск да загубят работата си. Директорът на Камарата на британската индустрия Карълайн Феърбеърн предупреди тази седмица, че финансовите центрове могат да се превърнат в „призрачни градове“, ако премиерът не направи нещо повече за насърчаване на служителите да се върнат в офисите.

Министърът на бизнеса в сянка Луси Пауъл обаче критикува кампанията като заяви, че „никой не бива да бъде принуждаван да избира между неговото здраве и неговата работа“.

Следващата седмица в Англия и Уелс се завръщат учениците. Макар и с неохота властите в Англия дори се съгласиха за въвеждане на маски в коридорите и други конфликтни точки в учебните заведения. Тръгването на децата на училище е добър повод родители им също да се завърнат по работните си места, тъй като им отпада една сериозна грижа.

Ето защо от понеделник в регионалните медии правителството започва активна кампания в убеждаване на работещите да се върнат по работните си места, особено онези, които могат вместо в офисите си да работят от вкъщи. Нов доклад на учени от университетите в Кардиф и Саутхемптън обаче показва, че 9 на всеки 10 от тези хора предпочитат сегашното положение. Преди пандемията само 6 процента са работели от вкъщи, през април те са вече 43 процента с прогноза днес да са и повече. Не се отчита промяна в продуктивността, откакто хората работят от домовете си.

Така че, според доклада, ще бъде много трудно на работодателите, най-вече на по-добре платените и по-квалифицирани работници в офиси, да ги върнат обратно. Годишният доклад на Фондацията Children’s Society пък показва, че британските деца се чувстват най-неудовлетворени от начина си на живот в проведена анкета в 24 европейски държави. Повече от една трета от 15-годишните деца са изразили недоволство от живота им в училище, от приятелите им и от липса на цел в живота. Като особено тревожен за скромните житейски очаквания се отчита фактора „Страх от провал“. Интересен факт е, че според анкетата, най-доволни от очакванията си в живота са децата в Румъния, пред тези от Финландия.

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев