51-ва вечер на протести и контрапротести в столицата

Протест в София
28.08.2020 / 21:16

В София остават затворени трите възлови кръстовища – пл. “Независимост“, при Ректората и на “Орлов мост“.

Започна 51-ият ден на протест пред сградата на Президентството.Остават непроменени исканията на протестиращите за оставка на правителството на Бойко Борисов, както и на главния прокурор, служебен кабинет и предсрочни избори.

От.нар. "Отровно трио" отново призоваха хората на планирания масов протест на 2-ри септември. От трибуната през Президентството адв. Николай Хаджигенов заяви: "2-ри септември идва, гответе се, елата с бели дрехи или тениски с надписи "Мутри, вън". На 2-ри септември в 8 часа сутринта ще обявим, че нас наистина не ни е страх и че е време те да си отиват сега и завинаги".

За тази вечер няма планирани по-специални мероприятия по време на протеста, като само беше обявено е, че по-късно тази вечер ще има концерт на Орлов мост с песни за протеста.

 

Ето как коментира новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на която е била обсъдена ситуацията в България, адв. Боримир Цанов от палатковия лагер на пл. “Независимост“:

“Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек и сляп и глух да е ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел. Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници“, каза той и коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор:

“Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото – “Над него е само Господ“. Ето такава е нашата прокуратура“.

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство.

Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер акция пред Румънското посолство е насрочена за 20.00 часа, а целта е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

Тук продължават да идват граждани от различни квартали, които искат да се подпишат в подписките, които организаторите пуснаха преди дни – едната за импийчмънт на президента Радев, а другата срещу блокирането на възлови кръстовища в столицата.

Участниците са запознати от медиите за нападението над един от организаторите на протеста срещу блокадите Георги Флоров. Контрапротестиращи не скриха възмущението си, като смятат, че президентът, който те наричат "разединител на нацията", е в основата на подобни деяния и го призоваха да се разграничи.

“Това на нищо не прилича, на всичкото отгоре бих искала да ги попитам тия деца – наистина ли не знаят, че са употребени“.

“Президентът е зад тях и им дава сила, какво може да бъде друго. Този президент е разделител, той не е президент“.

“Всеки е свободен да отиде да протестира обаче не по този начин“.

“Сега са по 20 души, отишъл затворил кръстовището, защото той решил така“, коментираха участници в контрапротеста.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев