КЕВР одобри образеца на типов договор за продажбата на ток на малките фирми

КЕВР
31.08.2020 / 17:03

Енергийният регулатор (КЕВР) одобри образеца на типов договор за продажбата на ток на малките фирми, които от 1 октомври трябва да излязат на свободния пазар.

Със сключването на този тип договори небитовите клиенти, които не са успели в срок да си намерят търговец на електроенергия, могат да останат при сегашния си доставчик до юли следващата година.

Според законовата база, от 1-ви октомври всички около 300 000 небитови потребители, които в момента се снабдяват с ток от регулирания пазар, трябва да излязат на свободния и да изберат доставчик на електрическа енергия.

Ако не са го направили до 30-ти септември, след тази дата малките фирми ще могат да останат при сегашния си доставчик, но по свободно договорени цени, като за тази цел двете страни трябва да сключат типов договор.

В него се уреждат правата и задълженията на страните, условията за доставка на ток и за прекратяване на договора.

В документа се казва, че доставчикът трябва да обяви на своята Интернет-страница цените за отделните тарифни планове най-късно месец и три дни преди тяхната промяна и влизането им в сила.

При неплатена и забавена сметка доставчикът ще изпраща до клиента предизвестие за временно преустановяване на снабдяването, като това му дава срок от пет работни дни за плащане на задължението.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев