МВФ: Фискалните разходи за 11 трлн. долара заради Covid-19 ще подкрепят растежа през 2021 г.

Кристалина Георгиева
31.08.2020 / 17:08

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че "извънредните" фискални мерки, предприети от много държавни, които достигнаха общо 11 трилиона долара, ще представляват основа за глобално икономическо възстановяване през 2021 година.

Тя обаче изрази притесненията си относно втора вълна на коронавирусната пандемия и как тя може да повлияе на световната икономика.

През юни МВФ прогнозира, че глобалният БВП през 2020 г. ще се свие с 4,9%, последван от икономически растеж с 5,4% през следващата година.

Управляващият директор на МВФ също така изрази надежда за подновяване на прозрачността сред правителствата в Централна и Източна Европа вследствие на коронавирусната криза.

"Надявам се да видя в Централна и Източна Европа обновен стремеж към силни политики и прозрачност на правителствата за в бъдеще", посочи Георгиева по време на Австрийски икономически форум, към който тя се присъедини онлайн. Според нея регионът се справи добре при изграждането на фискална дисциплина и повечето страни са в добра позиция, за да изправят пред кризата.

Правителствата обаче ще трябва да пренасочват финансовата подкрепа по-внимателно, отколкото при първият кръг на спешна помощ и да не я спират, тъй като внезапен край на помощта може да доведе до "утрояване на фалитите сред малките и средните предприятия" в региона.

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев