Синодът се разграничи от Дионисий: Той е със забрана за служения, мнението му е частно

Протест в София
31.08.2020 / 18:16

Светият Синод излезе с официална позиция заради зачестилите публични изяви и изказвания по политически теми в медийното пространство и участието в различни мероприятия на архимандрит Дионисий.

Той е активен участник в антиправителствените протести у нас и това не е първата му поява в публичното пространство. През 2016 г. той беше освободен от поста предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ след критики за нарушения на канона (заря за Великден и т.н.) и размяна на обвинения за финансови злоупотреби с други свещеници от храма.

От Синода уточняват, че от 2017 г. архимандрит Дионисий се намира под запрещение от свещенослужение - забрана за извършване на богослужения. Срещу него има и заведено църковно-наказателно дело за първостепенни канонически нарушения.

„Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архим. Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква”, добавят още от Св. Синод.

Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sinodyt-se-razgranichi-ot-dionisij-toj-e-sys-zabrana-za-sluzheniia-mnenieto-mu-e-chastno-2238726
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев