Сливен чества Димитровден

Венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър
26.10.2020 / 14:50

На 26 октомври, когато честваме Димитровден, по традиция отбелязваме и Деня на град Сливен. За поредна година градът под Сините камъни отбеляза този ден с редица събития и инициативи.

Честванията започнаха на 21 октомври в къща "Миркович", където бяха наградени участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град", а вечерта в зала "Сливен“ имаше вечер, посветена на Дамян Дамянов и връчване на наградите от Националния литературен конкурс "Дамян Дамянов" за 2020 г., които трябваше да бъдат връчени през май.

На 23 октомври. от 17:00 часа в галерия "Сирак Скитник" се откри Национална изложба по изобразително изкуство - Сливен'2020 и беше връчена и наградата "Сирак Скитник". На 24 октомври, от 12:00 часа в зала "Сливен" бяха връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър.

26 октомври започна с празнична Света литургия в катедрален храм "Свети Димитър". По обяд се състоя и тържествена церемония. Тя включи ритуал по издигане на националното знаме, знамената на Сливен и Европа, приветствие по повод празника на кмета Радев, благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Днес на тържественото събитие присъстваха кметът на града, г-н Стефан Радев, областния управител Чавдар Божурски, председателя на общинския съвет Димитър Митев, както и много гости.

„Днес е ден, в който честваме нашия покровител Свети Димитър и отдаваме почит на всички достойни дъщери и синове на нашия град, прославили името му в битки и борби за освобождение и духовно израстване“, каза кметът Стефан Радев в своето слово.

Кметът поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Цветя бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, евродепутата Асим Адемов и народни представители от сливенски избирателен район. Венци и цветя поднесоха също областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, началникът на Регионално управление на образованието-Сливен Милена Чолакова, културни институти и учебни заведения, граждани и гости на Сливен.

Тази година нямаше организирани представления заради епидимичните мерки. От общината бяха поканили циркови артисти: кокили, статуи, жонгльори, клоуни и други.

Организатори са Община Сливен, Център за подготовка на специалисти-Сливен и Сливенска митрополия.

Денят ще продължи с раздаване на годишните награди на Община Сливен. Вечерта ще приключи с празнични фойерверки на Хамам баир.

Още снимки от новината

Официалните лица
Издигане на Националното знаме на България, на Сливен и на ЕС
........................................................
Празнично слово на кметът Стефан Радев
Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен
Венец от кмета Стефан Радев
Кметът на община Сливен Стефан Радев
Областният управител на Сливен Чавдар Божурски
Венец от председателя на общинския съвет Димитър Митев
Димитър Митев
Общински съветници цветя
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................
........................................................

 

Текст, снимки и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев