Армията е готова да се включи винаги в помощ на населението, каза министър Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов
26.10.2020 / 16:55

Армията е готова да се включи винаги в помощ на населението, когато има нужда и тя се включва. Ако бъде поискано съдействие от българската армия, то ще бъде оказано. Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за готовността на армията в условията на разрастващата се пандемия от COVID-19.

Българската армия реално участва в оказването на тази помощ чрез ВМА и целия персонал във военните болници. Има готовност и за разкриване на военнополеви болници, уточни Каракачанов на следващ въпрос и припомни, че през пролетта е било направено разгръщане на няколко такива болници. По думите на Каракачанов ВМА е осигурила още едно отделение за ковид болни.

Последно снощи си разменихме sms, в добро състояние е, отбеляза Каракачанов за премиера Бойко Борисов. Той поясни още, че заседанията на правителството са онлайн, така че засега изолацията няма да навреди на работата на кабинета. Към момента не се е налагало да се обсъжда темата за заместник на премиера.

На питане за упреците към МО за разточителност, Каракачанов увери, че политиката на МО е да не харчи повече пари от предвиденото в бюджета за военни разходи и се съобразява с началния план военните разходи да достигнат 2 на сто от БВП. Важното е да имаме единомислие с правителството и министъра на финансите по въпроса за разходите за отбраната, защото правителството отпуска средства, а парламентът ги гласува. Смятам, че и президентът и върховен главнокомандващ няма по-различно мнение от моето, смята Каракачанов.

Министър Каракачанов наблюдава днес военните маневри "Балканска стена 20" на учебния полигон край хасковското село Корен. Той изтъкна, че това е най-мащабното учение за последните почти 20 години, в което участват близо 700 единици техника, над 2600 военнослужещи, като целта е да се създадат умения на военнослужещите от по-малки подразделения в реални условия и в по-голяма численост. Основната войскова част е 61-ва механизирана бригада.

Военният министър и вицепремиер изтъкна също така, че учението се извършва при извънредни мерки за сигурност. Предварително военнослужещите са били тествани, като само един от целия личен състав е бил със съмнителен резултат.

След днешния тренировъчен ден с бойни стрелби на усилен механизиран батальон бригаден генерал Валери Цолов, зам.-командир на Сухопътни войски и командващ учението поясни, че то е на отбранителна тематика, сценарият е фиктивен и не е насочен към нито една от съседните на България държави. Маневрите ще продължат до 30 октомври.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев