Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия български учени

........................................................
26.10.2020 / 16:58

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия трима изтъкнати български учени.

С орден "Св. св. Кирил и Методий"- първа степен беше отличен историкът проф. Николай Жечев. Орден "Св. св. Кирил и Методий" - втора степен получи проф. Невена Цачева, основател и първи ръководител на единствената у нас катедра "Трудова медицина" при Медицинския университет в София. С медал "За заслуга" беше награден инженерът и учен ст.н.с. д-р Александър Скордев.

Президентът Радев посочи, че постигнатото от наградените учени има важно значение за нашето общество, защото съхранява духовните ни корени и жаравата на националната ни идентичност, усъвършенства средата за опазване на общественото здраве, повишава конкурентоспособността на българското производство и качеството на живот.

Държавният глава каза още,че церемонията е израз на дълбокото признание на обществото ни за научните достижения, себеотрицание и огромна съзидателна енергия на учените. Румен Радев посочи,че постигнатото от тях има още по-голям смисъл с личния им пример на всеотдайност и творчески устрем, с изградените от тях силни изследователски екипи ,с множеството ученици и последователи.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев