Потребителите в ЕС трябва да се ползват с „право на ремонт“ и повишена безопасност на продуктите

Членовете на ЕП искат да подкрепят култура на повторна употреба и ремонт, за да направят потребителите по-наясно със своя отпечатък върху околната среда
26.10.2020 / 20:13

Комитетът по вътрешния пазар предложи поредица от мерки за засилване на защитата на потребителите и повишаване на безопасността и устойчивостта на продуктите.

В резолюция за устойчив единен пазар, одобрена от 20 (2 гласували против, 23 въздържали се), евродепутатите призовават Комисията да предостави на потребителите „право на ремонт“, като направи ремонта по-привлекателен, систематичен и икономически ефективен.

Те също така искат от Комисията да обмисли етикетирането на продукти и услуги според тяхната трайност (напр. Измервателен уред и ясна информация за очакваната продължителност на живота на продукта). Това ще подкрепи пазарите на стоки втора ръка и ще насърчи по-устойчиви производствени практики. За да се намалят електронните отпадъци, евродепутатите настояват отново за обща система за зареждане.

За справяне с планираното остаряване трябва да се обмислят ограничаващи практики, които умишлено съкращават живота на продукта. Според евродепутатите коригиращите актуализации за определени цифрови устройства трябва да продължат през целия им очакван живот и да не намаляват тяхното представяне.

Според Eurobarometer 77% от гражданите на ЕС предпочитат да ремонтират своите устройства, отколкото да ги сменят, а 79% смятат, че производителите трябва да бъдат задължени да улесняват ремонта на цифрови устройства или замяната на отделните им части.

 

Необходими корекции навсякъде: от реклама до управление на отпадъците

Депутатите също настояват за по-устойчиви обществени поръчки, както и за отговорен маркетинг и реклама, които насърчават устойчивия бизнес и потребителския избор. Това трябва да включва ясни насоки за продукти, за които се твърди, че са екологични, подпомогнати от допълнително сертифициране на екомаркировката. Например, когато в рекламите се правят зелени искове, трябва да се следват общи критерии, които да подкрепят твърдението.

Освен това докладът предлага нови правила за управление на отпадъците, включително премахване на законовите пречки, които предотвратяват поправка, препродажба и повторна употреба. Това също ще бъде от полза на пазара на вторични суровини.

 

Борба срещу опасни продукти, продавани онлайн

В друга резолюция относно безопасността на продуктите в единния пазар, одобрена от 45 (без въздържали се и гласове против), членовете на ЕП разгледаха проблема с опасните продукти - особено тези, които се продават на онлайн пазари. Това включва продукти, които съдържат опасни химикали, имат опасен софтуер или представляват други рискове за безопасността.

Евродепутатите искат онлайн платформите и пазарите да предприемат проактивни мерки за справяне с подвеждащите практики и настояват правилата на ЕС за безопасност на продуктите да се прилагат строго. Те подчертават, че трябва да се гарантира спазването на правилата за безопасност на продуктите за продуктите, циркулиращи в ЕС и произведени в ЕС или извън него, което позволява лоялна конкуренция между компаниите и осигурява надеждна информация за продуктите за потребителите.

Резолюцията разглежда също така безопасността и сигурността на AI (напр. Подпомагане разработването на ефективни проверки на високорискови продукти, вградени в AI) и призовава за преразглеждане на действащото законодателство за безопасност на продуктите, като например Общата директива за безопасност на продуктите и машините Директива, за да го адаптира към цифровизацията на продуктите.

 

Следващи стъпки

Пленарното гласуване на двата доклада се очаква да се проведе през ноември.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев