Евродепутатите предупреждават за опити на някои страни от ЕС да заглушат и покорят критичните медии

Европейски парламент
27.10.2020 / 20:22

Свободата на медиите в ЕС се влоши напоследък, казва Комитетът за граждански свободи, загрижен за журналистите, изправени пред насилие, тормоз и натиск.

В резолюция, приета във вторник с 52 гласа „за“, 5 гласа „против“ и 7 гласа „въздържал се“, комисията осъжда „опитите на правителствата на някои държави-членки да заглушат критичните и независими медии“. Евродепутатите осъждат неблагополучните усилия за ограничаване на медийната свобода и плурализъм чрез финансов патронаж. Текстът обръща специално внимание на обществените медии, които трябва да разчитат на финансови модели, които осигуряват редакционната им независимост.

 

Журналистите трябва да бъдат защитени от закона и на практика

Евродепутатите посочват „нарастващия модел на сплашване“, като посочват убийствата на Дафне Каруана Галиция и Ян Куциак и неговата годеница като примери за рисковете, пред които са изправени разследващите журналисти. Те призовават общественици да се въздържат от очерняне на журналисти и настояват за задължението за разследване на нападения, подчертавайки, че журналистките са особено уязвими и трябва да им бъде предоставена допълнителна защита.

 

Парите на ЕС за свобода на медиите и плурализъм

Текстът отбелязва, че прекомерната концентрация на медийна собственост излага плурализма на риск, което прави по-трудно оспорването на разпространението на дезинформация. Евродепутатите настояват страните от ЕС да предприемат действия, за да избегнат хоризонтална концентрация и да гарантират прозрачност. Те критикуват прекомерната намеса на правителствата в публичната реклама и ясно посочват, че парите на ЕС не трябва да се харчат за контролирани от правителството медии или политическа пропаганда.

Комитетът иска от Европейската комисия да направи оценка на прозрачността на собствеността, както и на частната и правителствената намеса във всяка държава-членка. В контекста на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС той също призовава за увеличаване на средствата за независима журналистика.

 

Онлайн реч на омразата и дезинформация

Депутатите настояват за укрепване на правната рамка, за да се борят с нарастващата реч на омразата онлайн и призовават за по-голямо сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те твърдят, че доброволните действия на платформите са „необходими, но все още недостатъчни“ за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждата намеса, но подчертават, че „не трябва да стават частни цензори“.

Евродепутатите са особено притеснени от демократичната намеса на трети страни и подчертават опитите да се подкопае доверието на гражданите в демократичните институции, по-специално чрез „теории на конспирацията и публични кампании за дезинформация, насочени към дискредитиране на ЕС“. Те добавят, че подобни кампании са били очевидни по време на пандемията.

 

Цитат

Магдалена Адамович (ЕНП, PL), докладчик, заяви: „Дезинформацията, речта на омразата и политизирането и завладяването на публични медии от управляващите партии са най-големите заплахи за демокрацията, върховенството на закона и съществуването на Европейския съюз днес. Намираме се в повратна точка. Ако не застанем в защита на свободните и независими медии, не се борим с дезинформацията и речта на омразата и не подкрепим устойчиво и критично гражданско общество, ще загубим правото си и способността си да правим свободен и демократичен избор “.

 

Следващи стъпки

Проектът за резолюция ще бъде гласуван от пълния състав на Парламента по време на следващата пленарна сесия (23-26 ноември).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев