Бюджетът на ЕС за 2021 г. трябва да се съсредоточи върху подкрепата за устойчиво възстановяване от пандемията

Европейски парламент
28.10.2020 / 17:32

Основният фокус на бюджета за 2021 г. трябва да бъде смекчаване на последиците от пандемията и подпомагане на възстановяването, като се надгражда върху Зелената сделка и дигиталната трансформация.

Бюджетът за следващата година - първият от периода на финансиране от 2021 до 2027 г. - трябва да „насърчава справедлив, приобщаващ и устойчив растеж, създаване на висококачествени работни места и неговата дългосрочна цел за социално-икономическо сближаване“, посочват евродепутатите в своя проект на резолюция, който отразява и придружава резултата от гласуването на бюджетните данни от 15 октомври.

Те определиха общото ниво на бюджета на ЕС за 2021 г. на малко под 182 милиарда евро в бюджетни кредити за поети задължения, което представлява увеличение с 15 милиарда евро в сравнение с предложението на Комисията. Повечето от тези увеличения ще бъдат от полза за 15-те водещи програми на ЕС, като ще стимулират много програми и проекти, които ще подкрепят младите, изследователите, здравните работници, предприемачите и много други граждани.

Други основни допълнения към бюджета за следващата година бяха гласувани в области като изменението на климата, енергетиката, дигиталната и транспортната взаимосвързаност, МСП, туризма, сигурността, миграцията, основните права и външните действия. Членовете на ЕП също се стремят да постигнат ниво на разходи за биологично разнообразие от 10% и ниво на разходите за интегриране на климата от 30% за 2021 г.

Подробности за различните заглавия, програми и проекти можете да намерите в проекторезолюцията.

Резолюцията, изготвена от генералния докладчик за бюджета на Комисията, Пиер Ларутуру (S&D, FR), и докладчикът по административния бюджет на другите институции, г-н Olivier Chastel (RENEW, BE), беше приета с 35 гласа „за“, 2 „против“ и 4 „въздържал се“. .

 

Следващи стъпки

Резолюцията и промените в бюджета ще бъдат обсъдени и гласувани по време на I пленарно заседание през ноември (11-12 ноември 2020 г.).

Това ще започне триседмични преговори за „помирение“ със Съвета с цел постигане на сделка между двете институции навреме за бюджета за следващата година, който ще бъде гласуван от Парламента и подписан от неговия президент през декември.

Първото помирително заседание между Съвета и Парламента е насрочено за 19 ноември.

 

Заден план

Подготовката и преговорите по бюджета на Европейския съюз за 2021 г. се провеждат при необичайни обстоятелства, тъй като все още няма политическо споразумение относно МФР, което служи като основа за годишните бюджети.

 

Календарът за годишната бюджетна процедура за тази година е тук: https://www.europarl.europa.eu/committees/en/budg/budgetary-procedures/2021-procedure

 

В случай че новата МФР не е в сила навреме за 2021 г., евродепутатите поискаха от Комисията да предложи план за извънредни ситуации на МФР, за да защити бенефициентите на програмите на ЕС и да осигури приемственост на финансирането.

Около 93% от бюджета на ЕС финансира реални дейности в страни от ЕС и извън него. Отива за граждани, региони, градове, фермери, изследователи, студенти, неправителствени организации и предприятия.

Бюджетът на ЕС е уникален. За разлика от националните бюджети, които до голяма степен се използват за предоставяне на обществени услуги и финансиране на системите за социално осигуряване, бюджетът на ЕС е предимно инвестиционен бюджет и за разлика от националните бюджети бюджетът на ЕС не може да има дефицит.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев