Проучване: Над 80% от пациентите с COVID-19 страдат от дефицит на витамин D

Витамин D
28.10.2020 / 19:43

Лекарите от Испания са установили, че над 80 процента от пациентите, приети в една от болниците в Сантандер с леки или тежки форми на COVID-19 в първия пик на пандемията, страдащи от дефицит на витамин D, съобщи ТАСС, позовавайки се на съобщението на Американско общество по ендокринология.

„Трябва да наблюдаваме и компенсираме случаите на дефицит на витамин D, това е важно за възрастните хора и хронично болните, особено уязвими към COVID-19. Витамин D добавки трябва да се препоръчват за пациенти, вече заразени с коронавирус, който със сигурност ще има положителен ефект върху състоянието на мускулите, костите и имунитета “, каза проф. Хосе Ернандес от Университета на Кантабрия в Сантандер, цитиран от пресслужбата на Обществото по ендокринология.

Още през април британски учени публикуваха проучване, което разкри възможна статистическа връзка между дефицита на витамин D и повишената вероятност за смърт от коронавирусна инфекция. През май американски учени стигнаха до подобно заключение, но много лекари по света се съмняват, че има връзка между витамин D и лезии на новия коронавирус.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев