Пускат безплатни филми за Деня на българското кино

Ден на българското кино е 13 януари
13.01.2021 / 18:34

Денят на българското кино ще бъде отбелязан днес с безплатни филми.

На 13 януари преди 106 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант".

16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години ще бъдат достъпни в една от най-големите родни платформи за видео съдържание. Лентите ще могат да се гледат безплатно от 4:00 следобед до полунощ.

Сред заглавията са най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от Националния филмов център, така и чрез частно финансиране, каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова:

"С помощта на Столична община днес предоставяме възможността безплатно всеки да може да види над 40 български игрални и документални филми. Искам да отбележа, че те са безплатни за зрителите, но Националният филмов център и Столична община осигуряват заплащането на тези филми".

На 13 януари 1915 г., в първото столично кино - "Модерен театър" - е била премиерата на "Българан е галант" на Васил Гендов. Лентата е заснета за 6 дни на столичната улица "Славянска" с филмов апарат, купен на старо от Будапеща.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Останали са само няколко кадъра.

Източник: БНР
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев