На днешната дата е роден големият сливенски художник Атанас Парушев

Атанас Парушев
07.04.2021 / 13:50

Атанас Парушев е роден на 7 април 1958 г. Завършва Живопис в НХА в класа на именития български художник Иван Кирков (1985). Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Има множество самостоятелни изложби и многобройни участия в колективни изложби у нас и в чужбина. Награден с годишна награда „Добри Чинтулов”, Сливен, (2007); награда „Сирак Скитник“, Сливен (2000, 2002); съпътстваща награда „Сирак Скитник“ (1997); втора награда за живопис, Есенен салон, София (1993).

Творби на Атанас Парушев са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, частни колекции и художествени музеи в чужбина. Художествена галерия "Димитър Добрович" в Сливен притежава творби от по-ранният творчески период на художника.

Атанас Парушев е от средното поколение в живописта, утвърдили качеството на отстоявания възглед и личен почерк. В един кратък обзор е невъзможно изчерпателно систематизиране на впечатляващото творчество на Парушев и дългогодишните му творчески изследвания в зоната на нефигуративната живопис и абстрактно изкуство. През годините той преминава през най-различни периоди, които се движат в посоките на неговите интереси, следвайки един определен път за себепознание, така важен за всеки художник.

Изкуството на Атанас Парушев поражда въпроси, продиктувани от желанието на окото да вижда това, което не може да бъде видяно. Неговият интерес към дематериализация на неформалното, абстрактното, нефигуративната живопис, нефигуративното изкуство е едно движение в посока навътре към себе си в търсене на вътрешния си свят, в съзерцание на връзката между земното, човешкото и небесното. Свят, който няма паралел с реалния, свързан по-скоро с духовното, отколкото с материалното. Този взор към невидимото е опит за докосване до онова неуловимо „духовно в изкуството“, което конструира присъствия. Този личен, потаен процес на вглеждане е източник на удоволствие и механизъм за осмисляне на съществуването. Всеки нов контакт с творбите на Атанас Парушев ни поставя в нови взаимоотношения с настоящето, с изминалото време и със себе си.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев