Моловете настояват за предсрочно отваряне в понеделник

МОЛ
07.04.2021 / 15:02

Търговските центрове тип „ритейл парк“ и „мол“ да отворят предсрочно на 12 април, вместо на 1 май, и също така да не бъдат удължавани ограничителните мерки на дейността на големите нехранителни магазини след 11 април. За това настояват от Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Отварянето на магазините ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси и за приходите в държавния бюджет. Тази мярка няма да доведе и до ръст на заболеваемостта, тъй като големите търговци и мениджмънта на търговските центрове доказаха, че могат да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Ограниченията, които бяха наложени на 18 март и удължени на 30 март, водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с бранша – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и така на всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула.

Нещо повече – заради пандемията се наложиха и допълнителни разноски за дезинфекция и осигуряване на всички предпазни мерки, така че магазините и търговските центрове да представляват безопасно място за пазаруване и работа. Това значително финансово перо е изцяло за сметка на работодателите и по никакъв начин не се компенсира от държавата.

Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет. Първият е, че ще намалеят приходите в него, тъй като компаниите в този бранш работят напълно „на светло“ и плащат данъци и осигуровки върху реалните си финансови постъпления и възнаграждения на служителите.

Вторият е, че се увеличат бюджетните разходи, тъй като когато бизнесът на тези компании е на практика затворен и не генерират оборот, те са принудени да освобождават служители или да ги пускат в неплатен отпуск и затова е нормално да очакват компенсации от страна на държавата.

За разлика от малките и средни предприятия, големите търговци могат да се възползват само от мерките „60:40“, „Заетост за теб“ и „Запази ме“, през които е предвидена компенсация и подкрепа по отношение на разходите за труд и запазване на екипите. Ето защо СМТ призовава за справедливо третиране на всички търговски компании, независимо дали са малки или големи, като се осигури подпомагането им равнопоставено.

Източник: https://www.iskra.bg/molovete-nastoyavat-za-predsrochno-otvaryane-v-ponedelnik/
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев