Плановете на ЕС за създаване на ново тяло за борба с бъдещите пандемии и здравни кризи

Европейски парламент
14.09.2021 / 19:10

Предложеният от Европейската комисия нов орган за подготовка срещу бъдещи здравни кризи чрез разработване на „медицински противодействия“.

Задачите и правомощията на новия Орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA) ще бъдат подробно описани в решение, което ще бъде обсъдено днес (14 септември) на заседание на 27-членната колегия на комисарите.

Тогава той ще бъде официално приет в четвъртък (16 септември), когато се очаква предложението да бъде представено.

Обявено вече през февруари, HERA ще се превърне в ключов фактор за укрепване на способността на Европа да предотвратява, открива и бързо реагира на трансгранични здравни извънредни ситуации.

„COVID-19 няма да бъде последната извънредна ситуация в областта на общественото здраве, нито непременно най-лошата“, пише изпълнителният директор на ЕС в съобщението, подчертавайки важността на подобряването на готовността за справяне с „продължаващите и нарастващи рискове, не само от пандемиите, но и също и на заплахи като биотероризма “.

Обявяването на HERA, което ще започне да функционира напълно в началото на 2022 г. след кратка преходна фаза, се очаква да бъде един от основните акценти в обръщението за състоянието на Съюза, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент в сряда (15 септември).

Новият орган ще бъде по същество натоварен с „разработването, производството, снабдяването и справедливото разпределение на ключови медицински мерки“.

Ваксините, антибиотиците, медицинското оборудване, химическите противоотрова, терапевтичните средства, диагностичните тестове и личните предпазни средства (ЛПС), като ръкавици и маски, са посочени като „медицински мерки за противодействие“ в предложението на Комисията.

Основните му мисии ще бъдат засилване на координацията между ЕС и държавите -членки както при готовността, така и при реагиране на кризи, както и преодоляване на уязвимостите и стратегическите зависимости в рамките на ЕС, свързани с разработването, производството, снабдяването, складирането и разпространението на медицински мерки за противодействие./Euractiv

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев