Ангела Меркел в Сърбия: ЕС има стратегически интереси за интегриране на балканските държави в блока

Александър Вучич
14.09.2021 / 19:48

Стратегическият интерес на Европейския съюз е интегрирането на балканските държави в блока, заяви в понеделник германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки Сърбия и другите страни в региона да направят повече по отношение на демократичните реформи, за да се присъединят, предаде АП. „Всички ние, които вече сме членове на Европейския съюз, винаги трябва да си изясняваме, че има абсолютен геостратегически интерес за нас наистина да включим тези страни в ЕС“, каза Меркел на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в сръбската столица Белград.

Меркел отбеляза присъствието на други ухажори за балканските нации. „Има влияния и от други региони по света и ако Европейският съюз не се движи достатъчно бързо ... тогава, разбира се, човек е принуден да се уговори с други партньори“, каза Меркел. „Като германски канцлер и член на Европейския съюз винаги си даваме ясно да разберем колко е важно Европейският съюз да се сближи с тези страни.“

Държавите от Западните Балкани - които включват Сърбия, Босна, Северна Македония, Албания, Черна гора и Косово - от десетилетия търсят членство в ЕС. Но поради застоялия интерес на блока към разширяването и годините на дипломатически кризи, с които се сблъска ЕС, когато Великобритания напусна блока, тези балкански държави бяха оставени да търсят други съюзи, включително с Русия и Китай.

Вучич, бивш ултранационалист, похвали Меркел като истински съюзник, който през 16 -те си години като германски канцлер успя „да поддържа мира“ на Балканите, преминал през кървави войни през 90 -те години. „Тя несъмнено беше истинският лидер на Европа“, каза Вучич. "Страхувам се кой ще я замени."

Вучич е широко считан за силен съюзник на Меркел на Балканите, въпреки нарастващите му автократични тенденции, които включват задушаване на независими медии, пренебрегване на върховенството на закона и намеса в свободни и честни избори. Тези три основи на демокрацията са ключови предпоставки всяка държава да се присъедини към 27-членния ЕС.

Меркел никога не е критикувала публично Вучич за неговата недемократична политика. Мнозина смятат, че тя смята, че той е единственият сръбски лидер, който би могъл да намери преговорно решение за Косово, отцепила се бивша сръбска провинция, чиято независимост Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай не признават, докато САЩ, Германия и по -голямата част от Запада го правят.

„Мисля, че честността в нашите разговори и способността да се изслушваме и след това да развиваме изпълними стъпки от това характеризират нашите отношения“, каза Меркел в понеделник. "Запознах се с Александър Вучич като човек, който не дава фалшиви обещания и който също се опитва да изпълни обещаното."

След Белград Меркел пътува до Тирана, албанската столица, във вторник./Европост

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: srpske novine
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев