Награда Сахаров 2021: Парламентът ще обяви кандидатите

Европейски парламент
24.09.2021 / 20:05

Евродепутатите ще бъдат запознати с номинациите за тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на съвместно заседание на комисията в понеделник следобед.

Евродепутати от комисията по външни работи, комисията по развитие и подкомисията по правата на човека ще се срещнат, за да оценят номинираните, номинирани за тазгодишната награда „Сахаров“. Номинации за годишната награда могат да бъдат направени от политическа група или от поне 40 евродепутати.

 

КОГА: понеделник, 27 септември, 13.45 - 15.15 CET.

СТАЯ: József Antall 4Q2 + дистанционно участие

 

Можете да проследите срещата на живо тук: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/deve-afet-droi_20210927-1345-COMMITTEE-DEVE-AFET-DROI_vd

 

Следващи стъпки

Комисиите по външни работи и развитие ще се срещнат отново на 14 октомври, за да стеснят списъка с номинирани до три кандидати. Печелившият лауреат за 2021 г. ще бъде обявен на 21 октомври от Председателската конференция на парламента (председатели и лидери на политически групи). Наградата ще бъде връчена на победителя на церемонията по награждаването по време на пленарната среща през декември, на 15 декември.

 

Заден план

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Той е създаден през 1988 г. в чест на отделни лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата „Сахаров“ беше присъдена на демократичната опозиция в Беларус, представена от Координационния съвет, инициатива на смели жени и политически и граждански фигури. Той беше представен на Святлана Цихановская и Вераника Цапкала в Брюксел на 16 декември 2020 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев