Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, поискано от Парламента

Изхвърлените и неизползвани зарядни устройства натрупват до около 11 000 тона електронни отпадъци всяка година © EP
24.09.2021 / 20:25

През последното десетилетие Парламентът призова Комисията да внесе предложение за общо зарядно устройство за справяне с електронните отпадъци и улесняване на живота на потребителите.

Европейският парламент и неговият Комитет за вътрешен пазар и защита на потребителите от години настояват за общо решение за зарядно устройство, като непрекъснато искат от Комисията да действа чрез поредица от доклади по собствена инициатива, резолюции и въпроси, адресирани до комисарите.

През 2014 г. Парламентът силно се застъпи за общо зарядно устройство за всички мобилни телефони по време на преговорите по Директивата за радио оборудването (RED).

Оттогава няколко други инициативи на Парламента пряко или косвено поискаха стандартизиране на зарядните за мобилни телефони, като например резолюция, приета на 30 януари 2020 г., призоваваща Комисията да въведе стандарт за общо зарядно устройство „по спешност“.

Освен това в неотдавнашна резолюция от 10 февруари 2021 г. относно новия план за действие за кръгова икономика евродепутатите призоваха Комисията да въведе спешно общо зарядно устройство за смартфони и подобни устройства, за да осигури най -добре стандартизирани, съвместими и оперативно съвместими опции за зареждане и помоли Комисията да подготви стратегия за отделяне на зарядни устройства и хармонизирано етикетиране.

 

Цитати

Изявление на председателя на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Парламента, Anna Cavazzini (Greens/EFA, DE), относно предложението за общо зарядно устройство, представено на 23 септември от Комисията:

„През последното десетилетие Европейският парламент настоява Комисията да внесе предложение за общо зарядно устройство с оглед справяне с електронните отпадъци, улесняване на живота на потребителите и им дава възможност да направят устойчив избор.

Тази инициатива включва много елементи, които са важни за нашия комитет, като хармонизирането на пункта за зареждане, което позволява безпроблемното функциониране на вътрешния пазар, високо ниво на защита на потребителите и намаляване на електронните отпадъци.

Най -накрая трябва да се отървем от затрупването на кабелите в чекмеджетата си; достатъчно ни е, че в раницата имаме грешен кабел за зареждане на устройството, което носим. Еднородните кабели за зареждане ще помогнат на потребителите да спестят пари и да спестят ресурсите на планетата.

Електрическото и електронното оборудване продължава да бъде един от най -бързо развиващите се потоци отпадъци в ЕС. Особено важно е предложените правила да се прилагат не само за смартфони, но и за таблети и други мобилни устройства, както е поискано от Парламента. Трябва да се вземе предвид бързото технологично развитие, особено след като Комисията вече е загубила толкова много време.

Сега Парламентът ще работи по това законодателно предложение. Ние ще направим всичко възможно, за да осигурим безпроблемно сътрудничество с Комисията и Съвета за постигане на споразумение, което ще бъде от полза за европейските потребители, както и за индустрията, с целите на Европейската зелена сделка в основата си “.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев