Награда Сахаров 2021: представяне на финалистите

Европейски парламент
14.10.2021 / 15:30

Афганистанките, руският опозиционер Алексей Навални и бившият временно изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аньес бяха включени в краткия списък за наградата „Сахаров“ за 2021 г.

След съвместно гласуване от членовете на комисиите по външни работи и развитие в четвъртък, 14 октомври, финалистите за наградата на Сахаров за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2021 г. са:

Група афганистански жени, борещи се за равенството и правата на човека в своята страна;

Бивш временен президент на Боливия Жанин Аньес;

Руският опозиционен политик и антикорупционен активист Алексей Навални.

 

Прочетете повече за всички номинации тук: https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-aAffairs/20210916STO12702/sakharov-prize-2021-the-nominees

 

Следващи стъпки

Конференцията на председателите на Европейския парламент (председател и лидери на политически групи) ще избере последния лауреат в сряда, 20 октомври. Самата награда ще бъде връчена на церемония в полуцикъла на Европейския парламент в Страсбург на 15 декември.

 

Заден план

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Той е създаден през 1988 г. в чест на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Той е кръстен в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, а паричната награда е 50 000 евро.

Миналата година Парламентът присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, представена от Координационния съвет, инициатива на смели жени и представители на политическото и гражданското общество.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев