Български фотографии ще бъдат показани в сърцето на Рим

Фотоапарат
29.01.2022 / 10:39

Глобализацията, идентичността, междукултурния диалог и толерантност, красотата на природата, човешките лица и емоциите – всичко това отразяват 25-те фотографии на кътчета из целия свят, заснети от българи и включени в пътуващата изложба „Посоки“ на Държавния културен институт към МВнР. Експозицията ще бъде открита на 29 януари в галерия „България“ в Рим по покана на Българския културен институт и българското посолство в Италия. Припомняме, че галерия „България“ се намира в самия туристически център на Рим и беше официално открита на 26 май 2021 година от президента на България Румен Радев.

„Посоки“ е резултатът от проведен конкурс, съвместно с фондация „ФотоФабрика“, в средата на 2020 г. по повод отбелязването на 15-годишнината от създаването на Държавния културен институт (ДКИ ) към МВнР на България. Без ограничения във възрастта или изискване за професионален опит към авторите, жури с участието и на преподаватели по фотография от Нов български университет селектира 14 автора и отличи с финансово поощрение три фотографии, припомня директорът на ДКИ към МВнР Снежана Йовева-Димитрова:

„Първо място получи „Разходка по залез“ на Минко Михайлов, правена през 2019 година. „Училище в Мали“ на Таня Ангелова взе другата поощрителна награда, а третата отиде при Георги Митев за неговата „Звездна нощ над Пасо Джау“ от 2019. Фотографиите наистина са разнообразни и показват вълнението на твореца, който открива света по нов начин. И тъй като всеки по своему намира своята посока, считаме че така организирана, експозицията дава богата възможност за преживяване на емоции от всеки.“

За първи път изложбата беше показана през септември 2020 година на открито в градинката „Кристал“ в София, припомни пред Радио България Снежана Йовева-Димитрова. След това фотосите гостуваха в Торонто, в Йоханесбург, а през 2021 година бяха част от съпътстващата програма по повод Деня на дипломацията – 19 юли. Представянето й в Рим ще бъде второ гостуване на фотографиите в Италия, след като през миналата година „Посоки“ беше показана пред дипломатическия корпус и публика в Милано по повод 1 ноември – Денят на народните будители. „Радваме се, че този проект има своята публика и вярваме, че тя ще се разраства във времето“ – категорична е Димитрова.

„Аз лично много се развълнувах на фотографиите на Златко Латев, който е заснел църквата „Св. Св. Петър и Павел“ и също така има един невероятен портрет, озаглавен „Майка Родопа“ – една възрастна българка, насред заснежената родопска природа, с оръжието на труда си в едната ръка.

Има прекрасен портрет „Каролина, Колумбия“ на Виолета Апостолова от 2014 година. Фотографията на Елена Савова „Посоки“ е направена в Израел и е модерен поглед върху пътя до Божия гроб. В Милано бяхме поставили фокус върху изображенията на природните красоти на Италия, като например снимката на Николай Алексиев, която представя езерото Брайес – перлата на Доломитите.

В Рим ще бъде направено същото. Имаме много любопитна фотография на Лиляна Караджова, озаглавена „Скритите колони на Рим“ от 2018-а и се надяваме гостите на изложбата там да разпознаят и открият къде се намират тези скрити колони във Вечния град“ – казва Снежана Йовева-Димитрова.

В галерия „България“ в Рим изложбата „Посоки“ ще остане до 27 февруари 2022 година. Следващите ѝ спирки ще зависят от мерките и възможностите в ситуация на пандемия да се организира подобно културно публично събитие, обясни директорът на ДКИ. Но по думите й, вероятно следващата посока на фотографиите ще бъде Женева, а в първите месеци на пролетта се подготвя и представянето на „Посоки“ в единствения музей на фотографията в България, който се намира в Казанлък.

Още снимки от новината

Минко Михайлов – „Разходка по залез“, 2019
Златко Латев – „Майка Родопа“, 2020
иколай Алексиев – „Езерото Брайес – Доломити, Италия“, 2016

 

Източник: БНР
Снимки: culture-mfa.bg
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев